Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Fasolka szparagowa dla karmiącej mamy

| 04.09.2015, aktualizacja: 09.09.2015 | 0

Zielna czy żółta: która lepsza/ I czy w ogóle w czasie karmienia piersią można jeść fasolkę szparagową? M

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Fasolka szparagowa
fot. Fotolia
Zarówno zielona, jak żółta fasolka szparagowa jest źródłem witamin i składników mineralnych. Fasolka zapobiega anemii, dlatego jest ważna dla karmiących mam, wzmacnia odporność, chroni przed osłabieniem kości.

Co dobrego w fasolce szparagowej

Największe skarby fasolki szparagowej to:
  • kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ale też dla karmiących mam: zapobiega anemii,
  • błonnik: reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom, chroni przed nowotworami,
  • beta-karoten, czyli prowitamina A: ważna dla dobrego widzenia, chroni przed nowotworami (więcej jest go w zielonej fasolce),
  • potas: ważny dla serca,
  • flawonoidy: chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych,
  • witamina C: wzmacnia układ odpornościowy
Czytaj też: Anemia u niemowlęcia - dlaczego brakuje żelaza

Lepsza zielona czy żółta?

Żółta fasolka ma bardziej delikatny smak, zielona jest w smaku bardziej wyrazista. Zielona fasolka szparagowa zawiera więcej niż żółta kwasu foliowego i beta-karotenu. Z kolei żółta fasolka ma więcej potasu i fosforu. Jak z tego widać, najlepiej jeść zarówno zieloną fasolkę, jak żółtą.

Zobacz też: Przepisy na smaczne dania z fasolką

Fasolka dla karmiącej mamy

Fasolka może powodować wzdęcia, zwłaszcza u osób, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego.
Jeśli nie masz poważnych schorzeń układu pokarmowego i lekarz nie zalecił ci diety, nie wykluczaj fasolki szparagowej z jadłospisu w czasie karmienia piersią. Jedz ją jednak w rozsądnych ilościach: lepiej częściej, za to mniej.
Fasolkę możesz jeść samą (po ugotowaniu), dodawać do zup, sałatek.
Najlepiej wybierać fasolkę młodą (ma wtedy najwięcej korzystnych właściwości).
Po sezonie, gdy nie ma już świeżej fasolki, możesz kupować fasolkę mrożoną.
Gotuj fasolę w małej ilości wody (najlepiej na parze) 7-10 minut, by zachowała jak najwięcej składników odżywczych.


Wróć do talerza
Czytaj też: Rośliny strączkowe: jak podawać je dziecku
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?