Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Faszerowany kurczak

Dla dziecka od 3. roku życia

do 150 min.
średni
Oceń :
(3)
separator
kurczak, faszerowany, kurczak pieczony
fot. laperla_777 - Fotolia.com

Faszerowany kurczak - składniki

  • świeży kurczak (ok. 1 kg)
  • sól
  • masło
  • czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3–4 wątróbki drobiowe
  • pęczek koperku
  • łyżka rodzynek
  • sól, pieprz, imbir

Faszerowany kurczak - sposób przygotowania

Kurczaka opłucz i osusz. Usuń tłuszcz, obetnij skrzydełka, posól i wstaw do lodówki na godzinę. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel z wątróbkami. Żółtka utrzyj z masłem, białka ubij na pianę. Zmieloną masę połącz z żółtkami, pianą, wsyp posiekany koperek, odrobinę imbiru w proszku, sól, pieprz i namoczone rodzynki. Napełnij kurczaka farszem i zaszyj go. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 60 minut. W czasie pieczenia polewaj sokiem, który puści mięso.

Porcja dla dziecka: udko + łyżka farszu

Polecamy przepis: Pasztet z kurczaka
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?