Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Faworki z amaretto - przepis

Dla dziecka od 3. roku życia

do 45 min.
średni
Oceń :
(3)
separator
tłusty czwartek, przepisy na faworki, faworki tradycyjne
fot. Panthermedia

Faworki z amaretto - przepis - składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • łyżka likieru migdałowego amaretto
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Faworki z amaretto - przepis - sposób przygotowania

Mąkę z solą przesiej na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj jajka, żółtka, śmietanę i amaretto. Wyrób ciasto, rozwałkuj bardzo cienko na lekko oprószonej mąką stolnicy. Radełkiem pokrój ciasto na paski szerokości 3 cm i długości 10 cm. Każdy pasek natnij wzdłuż przez środek. Przez powstałe nacięcie przełóż jeden z końców paska. W płaskim garnku rozgrzej olej, smaż faworki z obu stron na złoto. Gotowe przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym. Przed podaniem posyp je przesianym cukrem pudrem.


Sprawdź inne słodkie przepisy
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?