Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Encyklopedia zdrowia dziecka

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż Wszystkie

Flora bakteryjna

W organizmie człowieka bytują biliony przyjaznych bakterii, które warunkują nasze zdrowie i zapobiegają wielu chorobom.

Z mlekiem mamy
Układ pokarmowy noworodka kolonizuje się bakteriami matki, której pokarm zawiera przeciwciała wspomagające układ odpornościowy niemowlęcia oraz składniki sprzyjające rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej, tzw. prebiotyki. W 100 ml pokarmu są prawie 2 g różnych związków o charakterze prebiotycznym. Niektóre rodzaje mleka modyfikowanego wzbogacane są w cenne dla zdrowia maleństwa prebiotyki. Rekompensuje to dzieciom karmionym sztucznie brak mleka matki.

Jak działają bakterie?
W przewodzie pokarmowym występują bakterie, które w pewnym uproszczeniu można podzielić na trzy grupy:
- bakterie o niekorzystnym wpływie na zdrowie człowieka, np. z rodzaju Clostridium, Staphylococcus, wytwarzające toksyny i biorące udział w procesach rakotwórczych,
- bakterie obojętne, najliczniejsze,
- dobroczynne bakterie z grupy Lactobacillus oraz bifidobakterie, które hamują rozwój szkodliwych bakterii.
Korzystnie działające bakterie, które znajdują się w żywności, po dostaniu się do układu pokarmowego tam się kolonizują, pełniąc ważne dla naszego zdrowia funkcje:
- zapobiegają biegunkom bakteryjnym i wirusowym, tworząc kwaśne środowisko, utrzymując równowagę mikroflory oraz hamując rozwój chorobotwórczych bakterii,
- zapobiegają odbywającym się w jelicie grubym procesom gnilnym, unieszkodliwiają toksyny (np. nitrozoaminy) powodujące choroby nowotworowe,
- wytwarzają niektóre witaminy z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy), a także witaminę K,
- produkują cenne dla funkcjonowania komórek jelita grubego krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, np. kwas masłowy,
- mogą zapobiegać alergiom pokarmowym i innym zapalnym chorobom jelit,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- pobudzają układ odpornościowy do działania.

Rodzice pytają, odpowiada dr n. med. Piotr Socha, pediatra gastroenterolog z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

Czy dzieci chore na biegunki bakteryjne lub wirusowe powinny pić kefir lub jogurt?
- Starszym dzieciom, od trzeciego roku życia, możemy podawać mleczne napoje fermentowane: kefir, jogurt, mleko acidofilne zawierające żywe kultury bakterii: zawsze to, co naturalne, jest najlepsze.

Czy podawanie antybiotyków może powodować biegunki?
- Tak. Leczenie antybiotykami dokonuje ogromnego spustoszenia we florze bakteryjnej. Po podaniu antybiotyków ilość dobroczynnych bakterii Bifidus spada do zera i taki stan utrzymuje się przez długie tygodnie. Dopiero po dłuższym czasie flora bakteryjna w jelitach odbudowuje się.

Czy brak prebiotyków w dziecięcej diecie może być groźny dla zdrowia?
- Tak. Na przykład tak zwana biegunka pędraków, występująca u dzieci w wieku około pięciu lat, może być spowodowana brakiem prebiotyków w diecie. Badacze zauważyli następującą prawidłowość: u maluchów, które jedzą jabłka, rzadko zdarzają się takie dolegliwości, natomiast dzieci pijące dużo soków jabłkowych często mają biegunkę. W jabłkach są pektyny, które pełnią rolę prebiotyków, natomiast w sokach jabłkowych pektyn nie ma. Dieta dziecka powinna być różnorodna, bogata w owoce i warzywa, także w postaci kwaszonej, oraz w mleczne napoje fermentowane zawierające żywe kultury bakterii.

Konsultacja: lekarz medycyny Lucyna Michalska, pediatra
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?