Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Focacci z suszoną papryką, pomidorami i bazylią

Dla dziecka od 2. roku życia

do 120 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
Focacci z suszoną papryką, pomidorami i bazylią - przepis
fot. Crispy Natural/ Media Forum PR/ mk

Focacci z suszoną papryką, pomidorami i bazylią - składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 210 ml letniej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonych płatków papryki 
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • suszona bazylia (do posypania)

Focacci z suszoną papryką, pomidorami i bazylią - sposób przygotowania

Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, by było gładkie i elastyczne. Formujemy je w kulę i przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by wyrosło.  
Po godzinie do ciasta dodajemy płatki papryki i zagniatamy jeszcze raz jeszcze. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem rozwałkować lekko na niezbyt cienki placek. 
Po 20 minutach w cieście trzeba zrobić kciukiem wgłębienia i zostawić jeszcze na 10 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy przekrojone na pól pomidorki i posypujemy wszystko bazylią, polewamy całość kilkoma kroplami oliwy i wkładamy do rozgrzanego do 200ºC na około 20-25 minut.

Źródło: materiały prasowe Crispy Natural/ Media Forum PR
 
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?