Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Frytki zdrowsze od gotowanych ziemniaków? Czyżby obalono kolejny mit?

| 27.04.2016, aktualizacja: 27.04.2016 | 1

Dzieci uwielbiają frytki. Udo Pollmer, autor książek obalających żywieniowe mity, znalazł tego wytłumaczenie: organizm dziecka wybiera to, co jest dla niego dobre, a frytki mają mniej toksyn niż ziemniaki… Czy można się z nim zgodzić?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Frytki czy ziemniaki?
fot. Fotolia
Udo Pollmer jest z wykształcenia chemikiem żywności. Sławę zyskał dzięki swoim książkom, w których obala mity dotyczące jedzenia. Tezy stawiane przez Pollmera są na tyle kontrowersyjne, że nie zgadzają się z nimi dietetycy i doradcy żywieniowi. Jedno z ostatnich odkryć chemika jest szczególnie istotne dla dzieci i rodziców. Przekonuje on, że frytki są dużo zdrowsze od gotowanych ziemniaków!

Ziemniaki są toksyczne, frytki – nie

Pollmer nie zgadza się z opiniami, ze frytki są niezdrowe i pełne tłuszczu – ich wartości odżywcze są zbliżone do wartości kanapki z masłem! Niektóre odmiany ziemniaków mogą być toksyczne, a smażenie w głębokim tłuszczu jest jedyną metodą usunięcia tych toksyn – przekonuje Pollmer. Tłumaczy, że nie ma nic dziwnego w tym, że dzieci wolą frytki od gotowanych ziemniaków. Organizm wybiera produkty, które są dla niego dobre i tych produktów się domaga.

Toksyny z tłuszczu

Nietrudno zgadnąć, dlaczego tezy chemika wzbudzają kontrowersje. Wielu z nich nie jest on w stanie udowodnić badaniami. Nie mówi nic o toksynach i szkodliwych związkach, które wytwarzają się w tłuszczach poddanych wysokiej temperaturze.  Mniejsza ilość toksyn w samych ziemniakach nie oznacza, że frytki są od nich zdrowsze. Co więcej, Pollmer mówi tylko o konkretnych odmianach ziemniaków, w których występują toksyny.

Odradzamy serwowanie dzieciom frytek każdego dnia. Zamiast smażonych w głębokim tłuszczu ziemniaków, warto zrobić frytki z marchewki, pietruszki i batatów pieczone w piekarniku– to naprawdę smaczna alternatywa!

Czytaj także: 14 produktów zakazanych w diecie dziecka
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Anna
Anna | 2016-04-28 08:00 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

to są bzdury! Solanina w dużej ilości wytwarzana jest w kiełkujących ziemniakach, więc wystarczy po prostu takich ziemniaków nie używać do przyrządzania potraw. Poza tym smażone produkty mają obniżoną strawność, czyli dostępność składników odżywczych. Wspomnieć należy o związkach toksycznych wytwarzanych w tłuszczu poddanym obróbce w wysokiej temperaturze..
Dwa dni temu autor był w DDTVN. Ale prowadzący słowem nie zająknęli się i nie zapytali, co autor sądzi nt. szkodliwości procesu smażenia (szczególnie frytek w 3 miesięcznym tłuszczu - bo taka jest częstotliwość wymiany kostek tłuszczu w wielu jadłodajniach) tylko z uśmiechem przyjmowali te "rewelacyjne" newsy, które autor książki wygłaszał. Nie trzeba jednak robić pogłębionej analizy pobudek tego Niemca do napisania książki - wystarczy spojrzeć, jak pan wygląda - ma zaawansowaną nadwagę - wniosek - książka chyba miała być usprawiedliwieniem jego trybu życia i diety... tylko dlaczego krzywdzi tym innych, niewykształconych w tym kierunku osób, które bez podstaw chemii żywienia, biorą każdą nowinkę za prawdę...

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?