Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Galaretka z jeżyn

Dla dziecka od 2. roku życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
dżem, konfitura, powidła, jeżyny, owoce
fot. © Christian Jung - Fotolia.com

Galaretka z jeżyn - składniki

  • 1 i 1/2 kg jeżyn
  • 600–700 g cukru
  • pół szklanki wody

Galaretka z jeżyn - sposób przygotowania

Umyte jeżyny bez szypułek rozgotuj z połową szklanki wody. Gorące przetrzyj przez sito. Odmierz litr przecieru, podgrzej do wrzenia, gotuj 10 minut. Dodaj cukier i gotuj kilka minut. Gorący przecier wlej do wyparzonych gorących słoików. Zakręć, odwróć słoiki do góry dnem i przykryj kocykiem. Możesz też pasteryzować.
Jak podawać? Do herbaty, ozdabiania budyniu, jogurtu, przełożenia biszkoptu, sosu kumberland do zimnych mięs (galaretka, chrzan z cytryną, sok i odrobina skórki z pomarańczy).

Galaretka z jeżyn - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?