Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Gdy dzidziuś ssie za dużo

| 30.09.2008, aktualizacja: 21.12.2015 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
mama, noworodek, karmienie piersią
Z jednej strony cieszysz się, że maluszek tak pięknie ssie. Z drugiej zaczynasz się martwić, czy nie je za dużo. A może trzeba go odchudzać, by nie stał się grubaskiem?

Do tej pory rozczulały cię śliczne pucki na policzkach i fałdki na udach. Jednak w przychodni okazało się, że malec waży więcej niż jego rówieśnicy. Czy już zawsze będzie grubaskiem? Co zrobić, by tak się nie stało?

Nadal karm na żądanie

Przystawiaj malca do piersi, kiedy czujesz, że ma ochotę na posiłek. Nie głodź go tylko dlatego, że dużo waży. Jest spora grupa niemowląt, które co miesiąc przybierają na wadze nawet więcej niż kilogram. Ale kiedy te pulchne bobaski zaczynają raczkować i chodzić, szybko gubią zbędne wałeczki. Bo w mleku mamy znajdują się specjalne, „dobre” tłuszcze, które łatwo i szybko się spala.

Sprawdź, czy nie przekarmiasz

Jeśli maleństwo ma często kolki, sporo ulewa, a przy tym świetnie przybiera na wadze, przyczyną problemów może być właśnie przekarmianie. A to kolejny dowód na to, że nie powinno się podawać piersi zawsze, kiedy maluch zapłacze. Nie każdy bowiem płacz jest spowodowany głodem! Jeśli szkrab niedawno ssał, może po prostu chce się przytulić? A jeśli marudzi i podkurcza nóżki, to pewnie dokucza mu kolka i może pomóc nie tyle pierś, ile raczej noszenie, kołysanie, masaż. Pamiętaj też, że niektórym niemowlętom ssanie sprawia tak dużą przyjemność, że jedzą nawet wtedy, kiedy boli je brzuszek... z przejedzenia.

Nie dawaj herbatki

Wydaje ci się, że jeśli malec waży za dużo, lepiej zamiast mleka podać mu herbatkę, bo jest mniej kaloryczna? Owszem, dziecko szybko się nią nasyci i może nie chcieć piersi, ale wcale przez to nie schudnie. Wręcz przeciwnie: w ten sposób przyzwyczaja się do cukru. A to właśnie on jest najczęściej przyczyną otyłości.

Jedz mądrze

To, co jesz, ma ogromny wpływ na skład twojego mleka. Od ciebie zależy rodzaj tłuszczów, jakie znajdą się w pokarmie. Jeśli widzisz, że dzidziuś ma tendencję do nadwagi, nie jedz tłustego mięsa i wędlin, sięgaj za to po ryby, orzechy, olej. Jest w nich dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystniejsze dla organizmu niż tłuszcze zwierzęce i nie powodują u dziecka otyłości.

Nie rozszerzaj diety za wcześnie

To prawda, że 100 g zupki jarzynowej może mieć mniej kalorii niż 100 ml twojego pokarmu, ale to danie nie jest tak wartościowe. Dając malcowi za wcześnie zupkę, pozbawisz go składników z twojego mleka. Dostanie na przykład mniej wapnia oraz przeciwciał chroniących przed chorobami. Cóż z tego, że będzie trochę szczuplejszy, jeśli zacznie chorować? Najlepiej, gdy dziecko ssie tylko pierś do końca 6. miesiąca.

Zachęcaj do ruchu

Jak to robić w przypadku kilkumiesięcznego niemowlęcia? Oczywiście poprzez zabawę. Kolorowe grzechotki pokazuj maluszkowi tak, by musiał włożyć trochę wysiłku w to, by ich dosięgnąć. Ćwicz turlanie i koci, koci, łapci.

Policz wszystkie karmienia

To prawda, że niemowlęciu podaje się pierś na żądanie. Jednak w drugim półroczu, gdy malec zjada też zupkę, kaszkę czy owoce, policz, ile razy karmisz go piersią. Jeśli oprócz normalnych porcji nowych dań dziecko z tendencją do otyłości ssie 10 razy pierś, nie dziwne, że waży za dużo. Grubaskowi warto ograniczyć ilość karmień do 3–4.

Nie dosładzaj

Maluszkowi potrzebne jest mleko, a gdy skończy pół roku, również inne produkty, jak mięso, jajka, warzywa, owoce. Ale nie cukier. On jest całkowicie zbędny. Podawaj więc owoce w formie naturalnej i staraj się wybierać niedosładzane soki (sprawdzaj informacje podane na etykiecie). A zamiast słodziutkiego jogurtu owocowego kupuj naturalny i sama dodawaj do niego owoce. Im dłużej malec nie będzie znał smaku cukru, czyli sacharozy, tym dla niego lepiej.

Uważaj na tłuszcze

Maluchowi są potrzebne tłuszcze, i to zarówno zwierzęce, jak i roślinne. Ale nie w nadmiarze. Nie rezygnuj więc z dodawania do zupki oliwy z oliwek, oleju rzepakowego czy masła, ale pamiętaj, że na 100 g jarzynówki wystarczy tylko łyżeczka tłuszczu. Wybieraj chude gatunki mięsa, np. z kurczaka, indyka, królika, cielęcinę. Jednak jeszcze przed gotowaniem zupy z drobiu zdejmuj skórę, a z wołowiny i wieprzowiny odkrawaj kawałki tłuszczu.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?