Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Gdy nie lubi owoców

| 16.07.2007, aktualizacja: 16.07.2007 | 0

Niektóre dzieci odmawiają jedzenia owoców. Zobacz jak można przekonać do nich malucha.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)

Niektóre dzieci odmawiają jedzenia owoców. Zobacz jak można przekonać do nich malucha.

Kilkulatkowi nieporęcznie jest je jeść w całości. Jeśli podasz mu jabłko, gruszkę czy banana w małych cząstkach, nawet nie zauważy, że właśnie zjadł całą porcję.

Czasem może odmawiać jedzenia owoców z powodu... wrażliwych ząbków. Właściwa pasta do zębów i lepsza higiena jamy ustnej sprawią, że problem szybko zniknie.

Sposoby uatrakcyjnienia owoców:
Posyp kakao. Jeśli truskawki, maliny czy jagody oprószysz ulubionym kakao lub wiórkami czekoladowymi, być może dziecko chętniej po nie sięgnie.

Owocowe powitanie. Rano, najlepiej jeszcze do łóżka, podawaj maluchowi owoc-niespodziankę, codziennie inny. To miłe powitanie dnia. Pamiętaj jednak, że owoc nie może zastąpić śniadania! Bez niego dziecko nie może wyjść z domu.

Mieszaj z mlekiem. Podaj na deser owocowy milkshake w wysokiej szklance ze słomką. Możesz dosłodzić napój rozpuszczalną czekoladą lub miodem (jeśli malec nie jest uczulony).

Zrób sorbetowe lody. Rozdrobnione owoce wymieszaj z twarożkiem homogenizowanym i zamroź w małych pojemniczkach. Dla ochłody lepsze są lody ze słodkich owoców (arbuz, brzoskwinie, truskawki). Można je też przygotować bez dodatku serka.

Przygotuj słodką pizzę. Dzieci ją uwielbiają. Najpierw podpiecz spód, a następnie posmaruj go zmiksowanymi owocami wymieszanymi z sosem pomidorowym. Wierzch udekoruj fantazyjnie cząstkami owoców. Taką pizzę możesz polać sosem z białego serka albo jogurtem.

Upiecz w cieście. Śliwki lub brzoskwinie ukryj w zawijanym cieście francuskim. Zrób szarlotkę na ciepło lub upiecz malutkie ciasteczka, do których zamiast połowy cukru dodaj zmiksowane truskawki, śliwki czy wiśnie.

Podaj na ciepło. Jabłko oraz banana możesz upiec w piekarniku lub na grillu. Polej odrobiną gęstej czekolady albo syropem karmelowym. W wersji light – rozgnieć banana widelcem, by puścił sok (papka jest słodsza niż cały owoc), a jabłko zetrzyj i upraż na beztłuszczowej patelni. Możesz do niego dodać trochę cukru i cynamonu lub zrobić pudding z kleikiem ryżowym.

Ewa Sawicka
Konsultacja: dr n. med. daniel Witkowski, pediatra II stopnia, Centrum Zdrowia Dziecka

td_dopisek.gif


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?