Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Co to jest gluten?

| 19.08.2010, aktualizacja: 23.09.2014 | 1

Dowiedziałaś się o jego istnieniu, dopiero gdy urodziłaś dziecko i okazało się, że trzeba je zacząć karmić czymś innym poza mlekiem? Nie jesteś sama. Czas rozwiać tajemnice i wątpliwości.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
Niemowlę je biszkopt
fot. Fotolia
Gluten to białko roślinne, zawarte w najbardziej popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie (nie ma go w prosie, gryce, ryżu). Występuje również w produktach wytwarzanych z tych zbóż, m.in. w kaszach, pieczywie, makaronach. Obecność glutenu w mące powoduje, że pieczywo czy ciasta świetnie rosną. Niestety, niekiedy gluten powoduje alergię lub celiakię (chorobę trzewną, więcej o niej – dalej) i dlatego specjaliści zalecają, by stopniowo przyzwyczajać do niego dziecko.

Lepiej zapobiegać

Jeszcze do niedawna zalecano poszerzanie diety niemowlęcia o produkty glutenowe dopiero w 10. miesiącu życia. Uważano, że im młodsze dziecko, tym większa wrażliwość na gluten i jeśli poda się go za wcześnie, ryzyko alergii lub celiakii rośnie. Wprowadzanie glutenu do diety w 10. miesiącu życia spowodowało, że celiakia nie objawia się już teraz tak burzliwie jak wcześniej. Częściej za to przebiega w sposób skryty lub z nietypowymi objawami.

Pół łyżeczki na start

Obecnie niemowlętom karmionym piersią można podać produkty zawierające gluten w 5–6. miesiącu życia. Dzieciom karmionym sztucznie – w 6. miesiącu. Specjaliści zalecają, by zaczynać od małych porcji: 2–3 g (to tylko pół łyżeczki!) rozgotowanej w wodzie kaszy manny lub kleiku zbożowego, które dodaje się do 100 ml zupki lub przecieru jarzynowego i podaje jeden raz dziennie.

Dlaczego to ważne

Wprowadzanie glutenu do diety (tzw. ekspozycja na gluten), jeszcze zanim maluch skończy pół roku, jest potrzebne, by stopniowo przyzwyczajać do niego organizm. W Szwecji przeprowadzono badania, z których wynika, że wcześniejsze podawanie glutenu (dzieciom karmionym piersią w 5–6. miesiącu życia, a karmionym sztucznie nie wcześniej niż w 5. miesiącu, ale nie później niż w 6.) zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię. Mimo że na razie brak jest polskich badań w tej kwestii, nasi specjaliści opracowujący schemat żywienia niemowląt wprowadzili do niego zmiany i zalecili wcześniejsze podawwanie glutenu. Jest to jednak sprawa indywidualna i moment wprowadzenia glutenu do diety malucha należy zawsze skonsultować z lekarzem opiekującym się dzieckiem.

Dieta bez glutenu

Alergia i celiakia to różne choroby. Łączy je podobieństwo niektórych objawów oraz to, że dolegliwości są reakcją na obecny w diecie gluten (wtedy trzeba go wyeliminować).
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

mamunka
mamunka | 2010-08-30 11:49 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Mam znajomą która karmi swoje dziecko dużymi ilościami glutenu do 6 miesiąca. Przecież to jest chore nie zdaje sobie sprawy co może wywołać jego nadmiar.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?