Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Gotowanie z dzieckiem - 8 kuchennych lekcji

| 04.11.2016, aktualizacja: 02.03.2017 | 1

Gotowanie z dzieckiem to nie tylko bałagan. Kilkulatek uczy się w kuchni o wiele więcej, niż się spodziewasz!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
Gotując z rodzicami dziecko uczy się mnóstwa ważnych rzeczy
fot. Fotolia
Gotowanie z dzieckiem przynosi mnóstwo korzyści. Malec  spędza z nami czas (a właśnie to jest mu potrzebne najbardziej), robi coś konkretnego, nabiera apetytu i wiary w siebie. Ale to nie wszystko, bo kuchnia to fantastyczna szkoła, w której odbywa się mnóstwo ciekawych "lekcji". Oto one:

1. Kuchenna godzina wychowawcza

W kuchni dziecko uczy się
  • współpracy
  • pomagania innym
  • przestrzegania reguł („Jeżeli zbliżysz się do piekarnika, koniec zabawy”)
  • cierpliwości
  • odpowiedzialności za to, co robi („Jeśli posmaruję chleb byle jak masłem, będę miał byle jaką kanapkę”)
  • zasad bezpieczeństwa
  • tego, że fakt, czy miło spędzimy czas, zależy od nas, a nie od tego, czy obok jest Aquapark albo sklep z zabawkami.

2. Język polski od kuchni

Podczas gotowania dziecko poznaje i  zapamiętuje nowe słowa: nazwy produktów, potraw, czynności.
I nie tylko te, bo przecież przygotowywanie kolacji czy obiadu to okazja, by pogadać o wszystkim.

3. Matematyka z piekarnika

Podczas wspólnego przyrządzania posiłków kilkulatek poznaje kształty (okrągłe plasterki pomidora, kwadratowe kromki razowca), uczy się liczyć („Daj trzy ogórki”), dowiaduje się, że jest coś takiego jak litr, kilogram, połowa, ćwierć.

4. Fizyka i chemia

W kuchni można  przeprowadzać  z dzieckiem proste eksperymenty. Co się szybciej rozpuszcza? Sól czy cukier? Czy barwnikami spożywczymi uda się zafarbować mleko? Surowy makaron da się połamać. A ugotowany?
Zresztą samo gotowanie dostarcza wiedzy. No bo jak to jest, że z jajek, masła i kilku innyvchskładników powstaje pyszne ciasto?

5. Przyroda

Szykując posiłek, można pogadać o tym, że marchewka rośnie pod ziemią, a czereśnie na drzewach. Że rośliny potrzebują światła oraz wody. I o tym, skąd się bierze cukier lub sól. Dzięki temu dziecko zdobywa wiedzę o świecie i zaczyna rozumieć, że to, co jada, nie wzięło się znikąd. 
Przy okazji: warto  zasiać z dzieckiem  rzeżuchę na talerzyku i podglądać, jak rośnie.

6. Geografia dla dociekliwych

Mały kuchcik ma okazję dowiedzieć się na przykład tego, że truskawki i buraki są hodowane w Polsce, a banany nie. Można pogadać z nim o tym, co to znaczy „tam, gdzie pieprz rośnie”, i o tym, że nie wszędzie jada się tak samo, bo na przykład Chińczycy wolą ryż od chleba.

7. Historia z piratami i kapustą

Warto opowiedzieć przedszkolakowi o tym, że zanim pewna królowa przywiozła do Polski ziemniaki (podobno na początku hodowano je głównie dla… kwiatów), jadało się dużo kasz. I że kiedyś marynarze (piraci też!) zabierali na statki beczki z kiszoną kapustą, by w ten sposób uchronić się przed szkorbutem.

8. Zajęcia plastyczne

Podczas pracy w kuchni dziecko  poznaje kolory, uczy się komponować, może nawet tworzyć obrazki na kanapkach lub pizzy.  Ćwiczy paluszki nie gorzej niż wówczas, gdy lepi coś z plasteliny albo wycina.

Polecamy także: Czego powinno doświadczyć dziecko zanim pójdzie do szkoły?

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?