Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Grillowe menu dla malucha

| 23.04.2009, aktualizacja: 23.04.2009 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
łosoś, grill
fot. Kowalewscy
Maluch w trzecim roku życia może jeść już potrawy grillowane. Zobacz jak zdrowo je przygotować.
Potrawy grillowane nadają się dla dzieci od trzeciego roku życia. O ich popularności decyduje nie tylko to, że przyrządzone w ten sposób mięso jest smaczne, kruche i soczyste, a jarzyny (np. papryka, cukinia, pomidory) lepsze niż gotowane. Równie ważne jest wspólne biesiadowanie. Przestrzegaj jednak pewnych zasad: koniecznie używaj tacki, na którą będzie skapywał tłuszcz (dym ze spalonego tłuszczu jest szkodliwy) i nie przypiekaj za bardzo mięsa. Zawsze sprawdzaj, czy się upiekło!
Nasza rada: Możesz grillować także ryby i lubiane przez maluchy kotlety mielone (zawiń je w folię aluminiową).


Grillowane mięsko

Szaszłyki z ananasem
- 1 kg kiełbasek do pieczenia
- świeży ananas
- 2 cytryny
- 1 pokruszony listek laurowy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Z cytryn wycisnąć sok i wymieszać z miodem i przyprawami. Ananasa obrać, pokroić na kawałki równej wielkości i włożyć do marynaty na 30 minut. Kiełbaski pokroić na 2 cm kawałki i na przemian z kawałkami ananasa nabijać na patyczki do szaszłyków. Polać rozpuszczonym masłem i położyć na grillu. Piec 10 minut, co jakiś czas obracając i polewając pozostałą marynatą.

Grillowany kurczak z sosem

- 50 dag mięsa z piersi kurczaka
- limonka
- sól
- biały pieprz
- pół szklanki jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny. Limonkę wyszorować, zetrzeć skórkę na tarce z małymi otworami, wycisnąć sok, przyprawić. Mięso położyć na ruszcie, grillować po ok. 5 minut z każdej strony, podawać z sosem.

Szaszłyki z jarzynami
- plaster chudej cielęciny (20 dag)
- 5 małych ziemniaków
- 10 różyczek brokułu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz
- słodka papryka w proszku
- odrobina suszonego oregano
- 4 grube drewniane patyczki do szaszłyków namoczone przez 15 minut w zimnej wodzie
Cielęcinę umyj, osusz, pokrój w paski o grubości ok. 1,5 cm, a potem w kostkę. W szklance wymieszaj oliwę z pieprzem, słodką papryką i oregano. Marynatą zalej mięso i pozostaw w lodówce na godzinę. W tym czasie ziemniaki cienko obierz, opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente. Brokuły zblanszuj (zalej wrzątkiem na 2 minuty i odcedź). Nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian kostkę mięsa, pół ziemniaka i brokułową różyczkę. Szaszłyki ułóż na tacce, polej pozostałą marynatą i grilluj 20–30 minut. Co jakiś czas je obracaj. Podaj z jogurtowym sosem, zdejmując wcześniej z patyczków.


Grillowana rybka

Łosoś z grilla
- 4 dzwonki łososia
- 2 cebule
- pół szklanki śmietany
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- sól
Wymieszać śmietanę z solą i skórką cytrynową. Umyć i osuszyć dzwonki łososia. Natrzeć śmietaną. Upiec na grillu. Obraną cebulę drobno pokroić. Skropić sokiem z cytryny. Posypać łososia. Idealnie pasuje do frytek.

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?