Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Groch dla karmiącej mamy? Czy dziecko nie będzie miało kolek?

| 04.09.2015, aktualizacja: 01.04.2016 | 0

Od grochu boli brzuch: mówi tradycyjna wyliczanka. Czy jeśli groch zje karmiąca mama, to dziecko będzie miało kolkę? Można jeść groch w czasie karmienia piersią, czy to zabronione?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Groch
fot. Fotolia
Wiele złego zrobiła grochowi popularna wyliczanka dla dzieci: "Kipi kasza, kipi groch". Utarło się, że po zjedzeniu grochu boli brzuch, co niekoniecznie musi być prawdą: wiele zależy od tego, jak groch ugotujemy i z czym go zjemy. Zapominamy, że groch kiedyś był bardzo ceniony, a i dziś coraz więcej wiadomo o jego cennych właściwościach.

Co dobrego w grochu

W medycynie ludowej groch wykorzystywano do wzmocnienia organizmu po przebytych chorobach.
Groch chroni przed anemią, wzmacnia układ odpornościowy, serce, obniża ciśnienie tętnicze, wzmacnia układ nerwowy. A wszystko dlatego, że zawiera dużo białka roślinnego, witamin z grupy B, sporo wapnia, żelaza, potasu, magnezu. Zawiera też witaminy: A, która ma dobry wpływ na wzrok, witaminę C, ważną dla odporności.
Groch ma dużo błonnika, który poprawia pracę przewodu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi, a także poziom cholesterolu i ciśnienia, wydłuża uczucie sytości, dzięki czemu nie ma się ochoty na przekąski. Groch jest też polecany w celu zapobiegania nowotworom:  jelita grubego, piersi, trzustki, prostaty, płuc.

Czytaj też: Grochola namawia do badania piersi

Jak zmniejszyć ryzyko bólów brzucha po grochu

Groch, podobnie jak fasola, bób, ciecierzyca, może powodować bóle brzucha, wzdęcia. Powodem są zawarte w grochu oligosacharydy, które nie są trawione w żołądku. Zaczynają być rozkładane w jelicie grubym przez bakterie jelitowe, a produktem ubocznym rozkładu są gazy gromadzące się w jelitach.
Po to, żeby zmniejszyć powstawanie gazów, trzeba moczyć groch przed gotowaniem co najmniej 3 godziny. Najlepiej zalać groch wrzątkiem, odstawić co najmniej na 3 godziny, a potem wodę wylać, przepłukać groch zimną wodą i ugotować go w kolejnej porcji wody. W ten sposób co prawda traci się część witamin, ale też pozbywa części oligosacharydów, powodujących bóle brzucha.
Warto też dodawać do gotowania grochu przyprawy, jak: majeranek, kminek, koper, imbir, szałwia, kurkuma, bazylia.

Zobacz też: Krem z dyni i grochu z pestkami: poleca Monika Morozowska

Czy groch może jeść karmiąca mama

Jeszcze niedawno odradzano karmiącej mamie jedzenie grochu - ze względu na ryzyko kolki u niemowląt. Obecnie uważa się, że profilaktycznie nie powinno się eliminować jedzenia grochu, jak również innych roślin strączkowych w czasie karmienia piersią, ze względu na to, że jest wartościowy, a dziecka wcale nie musi boleć brzuch po zjedzeniu przez karmiącą mamę grochu.
W czasie karmienia piersią można jeść groch: oczywiście w rozsądnych ilościach, gotując go w taki sposób, by zminimalizować ryzyko bólów brzucha u mamy.
Jeśli po zjedzeniu przez karmiącą mamę, kolka będzie męczyło dziecko, lepiej wtedy lepiej z grochu na pewien czas zrezygnować, szczególnie w pierwszych tygodniach karmienia. Potem warto go wprowadzać - ze względu na to, że dziecko w czasie karmienia piersią uczy się nowych smaków: łatwiej potem przyzwyczaić je do nowości w okresie rozszerzania diety.


Wróć do talerza
Czytaj też: Dzieci lubią groch i inne strączki
 
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?