Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Gruszki z sosem czekoladowym

Dla dziecka od 4. roku życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
gruszka, czekolada, lody, bita śmietana
fot. Fotolia

Gruszki z sosem czekoladowym - składniki

  • 4 obrane, przekrojone na pół i obgotowane w lekkim syropie (z dodatkiem odrobiny cynamonu i imbiru) gruszki, np. dojrzałe, lecz twarde klapsy,
  • tabliczka ciemnej czekolady,
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki,
  • 8 kulek lodów waniliowych.

Gruszki z sosem czekoladowym - sposób przygotowania

Czekoladę połam na małe kawałki i wraz ze śmietanką ogrzewaj w małym garnuszku w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Dla dorosłych zamiast jednej łyżki śmietanki dodaj na końcu łyżkę alkoholu i wymieszaj. Połówki gruszek obgotuj w syropie, wystudź i rozłóż na talerzykach. Obok każdego owocu połóż kulkę lodów, polej deser czekoladowym sosem.
Równie znakomite są gruszki polane sosem waniliowym.

Gruszki z sosem czekoladowym - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?