Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Gryczane placuszki

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 20 min.
łatwy
Oceń :
(24)
separator

Gryczane placuszki - składniki

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Gryczane placuszki - sposób przygotowania

Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz kaszę. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj niewielkie porcje ciasta. Rozpłaszcz łyżką i smaż z obu stron, aż się przyrumienią. Podawaj same albo z dodatkiem śmietany, serka waniliowego lub owoców.
Nasza rada: Gruboziarniste kasze gotuj w garnku z grubym dnem, pod przykryciem i na małym ogniu. Możesz też, gdy tylko woda zacznie wrzeć, wstawić garnek z kaszą na mniej więcej godzinę do nagrzanego piekarnika.  Jeśli nie masz wprawy w gotowaniu kaszy, kupuj ją w torebkach.

Polecamy przepis: Placek mięsny

Gryczane placuszki - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?