Baby online.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy dzieci mogą jeść grzyby?

| 27.08.2007 | 0

Grzyby dla dzieci są niestety zakazane. Zatem dzieci mogą je zbierać, ale jeść – w żadnym wypadku! Dlaczego? Sprawdziliśmy!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
grzyby dla dzieci
fot. Panthermedia
Grzyby dla dzieci potrafią być śmiertelnie niebezpieczne – przekonuje prof. Maria Korzon; członek zarządu oraz prezes oddziału gdańskiego PTP, kierownik Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Onkologii Dziecięcej Instytutu Pediatrii AM w Gdańsku, wojewódzki konsultant ds. pediatrii. Późnym latem do lekarzy trafia bardzo wiele dzieci zatrutych grzybami. Najmłodszy pacjent Kliniki w Gdańsku, miał tylko dziesięć miesięcy. Duszone grzyby podał mu dziadek – chciał, by malec spróbował, jak smakują.

Grzyby dla dzieci są ciężkostrawne

Nie ma potrzeby, by najmłodsi jedli grzyby. Nie mają one prawie żadnych walorów odżywczych, są za to ciężkostrawne. Często nawet te jadalne powodują zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, np. ból brzucha u dziecka.
Nigdy nie ma też stuprocentowej pewności, czy grzyb nadaje się do jedzenia, dzieci nie powinny więc ich jeść w ogóle. Nawet niewielka ilość grzybów może być groźna dla dziecięcego organizmu, który jest mniej sprawny niż dorosłego.

Grzyby powodują zatrucia

Już w ciągu godziny po zjedzeniu trujących grzybów mogą wystąpić ostre bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunka. Objawy te mogą trwać od paru godzin do kilku dni.
Zawsze w przypadku podejrzenia zatrucia grzybami należy zgłosić się z dzieckiem do szpitala. Leczenie jest głównie objawowe – zwykle jak najszybciej wykonuje się płukanie żołądka. W razie gwałtownej biegunki czy wymiotów konieczne jest podłączenie dożylnej kroplówki, by nie nastąpiło odwodnienie dziecka.

Grzyby jadalne łatwo pomylić z trującymi

Najbardziej niebezpieczne są muchomory sromotnikowe. To podstępne grzyby – młode (małe) okazy są bardzo podobne do pieczarek. Po zjedzeniu muchomorów występuje tzw. zespół sromotnikowy. To zatrucie groźne dla życia! Toksyny zawarte w muchomorach, a zwłaszcza w sromotnikowym (falotoksyny), powodują martwicę komórek wątroby. Są odporne na gotowanie. Zachowują się nawet w suszonych grzybach.

Muchomory są śmiertelnie groźne!

Czas od zjedzenia muchomora sromotnikowego do wystąpienia objawów zatrucia jest dość długi – wynosi od 8 do 24 godzin. Pierwszy okres choroby jest więc bezobjawowy. Potem występują zaburzenia żołądkowo-jelitowe, czyli silne bóle brzucha, wymioty, biegunka. Chory ma zawroty głowy, bóle łydek, spada mu ciśnienie. W następnym etapie choroby stan dziecka pozornie się poprawia, niestety pojawiają się objawy uszkodzenia wątroby. W ostatnim okresie zatrucia występuje silna żółtaczka, zaburzenia świadomości, a nawet śpiączka. Niekiedy obserwuje się skazę krwotoczną.

Po zatruciu muchomorem sromotnikowym szanse na wyzdrowienie, niestety, nie są zbyt duże. Wszystko zależy od dawki sromotnikowej toksyny. Dla dorosłego człowieka dawka śmiertelna zawarta jest już w 20 g grzyba.

Przeczytaj też, jakie inne są zatrucia pokarmowe u dzieci

td_dopisek.gif

 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?