Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Grzyby nie są dla dzieci!

| 23.07.2013, aktualizacja: 21.08.2015 | 4

- Dzieci do 7. roku życia w ogóle nie powinny jeść grzybów! Starsze mogą jedynie odrobinę i od wielkiego dzwonu - mówi dr Andrzej Stawarski, pediatra i gastroenterolog.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
edipresse.kosz_rozne grzyby (2).jpg
fot. Edipresse
Grzyby duszone w śmietanie czy pachnąca lasem grzybowa to potrawy, na które mogą być niebezpieczne dla dzieci.

Dzieci nie powinny jeść grzybów, bo grzyby są ciężkostrawne

Grzyby są smaczne i dodają potrawom aromatu, ale na tym kończą się ich zalety.
  • Grzyby mają niewielką wartość odżywczą (zawierają niepełnowartościowe białko, trochę tłuszczów i węglowodanów, więc nie ma powodu, by podawać je dzieciom. 
  • Grzyby są wyjątkowo ciężkostrawne. – Ścianki ich komórek zawierają nieprzyswajalną substancję podobną do chityny, z której zbudowane są pancerzyki owadów. Równie dobrze moglibyśmy zaserwować pociechom kolację z chrząszczy – wyjaśnia dr Andrzej Stawarski, pediatra i gastroenterolog.
  • Dzieci gorzej niż dorośli gryzą i żują pokarm, więc już pierwsza faza jego „obróbki” jest mało dokładna. Nie rozdrobnione jak należy grzyby trafiają do żołądka, który nie bardzo wie, co z nimi począć. Jeśli dziecko nie zwymiotuje, wędrują dalej, a potem długo zalegają w jelitach. Efekt? Wzdęcia, bóle brzucha, biegunka.
To wszystko dotyczy także pieczarek, kurek i boczniaków – wyjaśnia lekarz.

Przeczytaj także: Biegunka może być groźna

Podawanie dzieciom grzybów wiąże się z ogromnym ryzykiem

O tragiczną pomyłkę podczas grzybobrania jest bardzo łatwo, o czym przekonujemy się każdego roku.

- Z powodu zatruć grzybami  umiera w Polsce  kilkadziesiąt osób rocznie. Ofiarami są niestety także dzieci. Mają o wiele mniejsze szanse niż dorośli. Przy silnej biegunce dochodzi do odwodnienia, straty płynów sięgają 4-8 litrów na dobę, co w przypadku kilkulatka może oznaczać utratę jednej trzeciej masy ciała – ostrzega dr Stawarski.

Zobacz także: Nie podawaj dziecku grzybów, to zbyt ryzykowne!


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (4)
avatar

mary
mary | 2014-09-15 14:50 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

didi - ich wartość jest dyskusyjna (nie wszyscy podzielają Twoją opinię), a ryzyko ogromne, więc nie ma powodu, by podawać je dzieciom.

Odpowiedz

kama
kama | 2014-09-14 10:36 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

ja jako dziecko jadłam marynowane rydze ,smażone kurki.. i inne specjały i do tej pory mi zostało że na marynowane grzybki dostaje ślinotoku.Natomiast swoim dzieciom nie daje grzybów raz do roku uszka wigilijne do barszczu i to tylko z pieczarek

Odpowiedz

didi
didi | 2014-09-14 10:13 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Wielkim błędem jest mówienie, ze grzyby nie sa wartościowe. A co z aminokwasami, w dodatku takze tymi egzogennymi, witaminami? Nie powielajcie tych błędów.

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

bej
bej | didi | 2015-08-18 11:02 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

jakie znaczenie mają te nie tak znowu wielkie wartości odzywce wobec ryzyka,. jakie się wiąże z podawaniem grzybow dzieciom?

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?