Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Idealny talerzyk malucha

19.01.2012, aktualizacja: 19.01.2012 | 0

Dieta dziecka po 1. roku życia powinna być urozmaicona pod względem doboru produktów.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dziecko, talerz, kuchnia, obiad
fot. Panthermedia
W pełnowartościowym, dobowym jadłospisie dziecka powinny się znaleźć różnorodne produkty z wszystkich 5 podstawowych grup żywności:

Mięso, ryby, wędliny, jaja
Mięso, ryby, wędliny i jaja są świetnym źródłem najwyższej jakości białka zwierzęcego oraz żelaza, cynku i miedzi. Dodatkowo, ryby są dobrym źródłem jodu i nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Mięso – drobiowe bez skóry lub chude mięso czerwone – powinno być spożywane nie częściej niż 2–3 razy w tygodniu, a jajka kurze w te dni, w których nie jest spożywane mięso. Wskazane jest spożywanie ryb, 1–2 razy w tygodniu.

Mleko i przetwory mleczne
Mleko i przetwory mleczne (maślanka, kefir, jogurt) zawierają wapń, magnez, pełnowartościowe białko, oraz witaminy z grupy B. Małym dzieciom zaleca się podawanie dostosowanego do ich potrzeb żywieniowych mleka modyfikowanego i jogurtów.

Warzywa i owoce
Warzywa i owoce zawierają dużo składników mineralnych, witamin oraz błonnik. Dziecko powinno je spożywać 3–5 razy dziennie.

Produkty zbożowe
Produkty zbożowe zawierają węglowodany złożone i dlatego stanowią podstawowe źródło energii. Chleb z pełnego ziarna, kasze, ryż, makarony i płatki śniadaniowe dostarczają także witaminy z grupy B oraz cenny błonnik, niezbędny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.

Tłuszcze roślinne i masło
Posiłki dla dziecka powinny być przygotowywane z użyciem tłuszczów roślinnych (np. oliwy z oliwek, oleju rzepakowego). Zawierają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sprzyjają wchłanianiu witamin A, D, E i K. Należy natomiast ograniczać spożycie tłuszczów zwierzęcych.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?