Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Indyk w sosie jabłkowo-cynamonowym

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
Indyk w sosie jabłkowo-cynamonowym - przepis na obiad
fot. materiały prasowe Halina

Indyk w sosie jabłkowo-cynamonowym - składniki

  • 200 g kaszy gryczanej prażonej,
  • 800 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g piersi z indyka
  • 3 łyżki oleju z orzechów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
Sos:
  • 4 (małe) jabłka
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Indyk w sosie jabłkowo-cynamonowym - sposób przygotowania

Dokładnie opłucz mięso z indyka, pokrój je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej z orzechów. Smaż mięso ze wszystkich stron, aż nabierze złocistego koloru. Dopraw solą, pieprzem oraz sprasowanym czosnkiem. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez kilka minut.
Następnie przygotuj sos jabłkowo-cynamonowy. Umyj, obierz, oczyść z gniazd i pokrój na kawałki jabłka. Umieść je w rondelku, zalej wodą, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i cynamonem. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka zmiękną, odłóż pokrywkę i trzymaj na ogniu, aż woda odparuje. Pod koniec dodaj masło. Gotową kaszę gryczaną odcedź, wyłóż na środek talerza. Obok kaszy ułóż gotowe mięso i ciepły sos jabłkowy. Danie najlepiej podawać z kaszą gryczaną prażoną (przygotuj ją według przepisu na opakowaniu). Smacznego!

Źródło: materiały prasowe Halina

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?