Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Interaktywny talerz mamy karmiącej - warzywa

Czy kapusta, fasola, groch powodują u dziecka kolkę, jeśli je jesz w czasie karmienia piersią? Czy to prawda, że czosnek i cebula zmieniają smak mleka? Sprawdziliśmy, jakie są najlepsze warzywa dla karmiącej mamy.

separator
Wyślij e-mailem
Cykoria Jarmuż Szpinak Kalarepa Kapusta Brukselka Sałata Brokuły Kalafior Fasolka szparagowa Fasola Groszek zielony Soczewica Bób Cieciorka Groch Pietruszka Seler Por Buraki Cebula Czosnek Papryka Kukurydza Marchew Ziemniaki Rzodkiewka Ogórek Dynia Bakłażan Cukinia Kabaczek Patison Pomidory
Karmiąca mama powinna jeść warzywa nawet 3-4 razy dziennie. To skarbnica witamin i składników mineralnych ważnych dla mamy i dziecka.
Składniki zawarte w warzywach chronią przed anemią, przemęczeniem, dodają witalności, urody, chronią przed infekcjami, chorobami serca, cukrzycą, nowotworami. Narosło wiele mitów wokół warzyw, które można jeść podczas karmienia piersią. Wciąż wiele karmiących mam uważa, że nie wolno jeść kapusty, kalafiorów, brokułów, brukselki, fasoli, soczewicy, bo mogą spowodować kolkę u dziecka. Albo że nie wolno jeść czosnku, cebuli, pora, bo dziecko nie będzie chciało ssać. Wiele z tych mitów już zostało obalonych. Są jednak warzywa, które warto jeść codziennie w czasie karmienia piersią, bo mają tak dużo witamin, albo wspomagają laktację. Po inne warzywa lepiej sięgać tylko sporadycznie.

Sprawdź w naszym interaktywnym talerzu, które warzywa są najlepsze w czasie laktacji.
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?