Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Encyklopedia żywienia dziecka

A B C D F G J K M O P R S T W Z Wszystkie

Jabłka

Jabłka dojrzewają od wczesnego lata do późnej jesieni. Odpowiednio przechowywane zachowują walory odżywcze i smakowe nawet przez 10 miesięcy, więc można je jeść przez cały rok. Wspomagają trawienie, przeciwdziałają zaparciom. Jabłka mogą być jednym z pierwszych stałych posiłków podawanych dzieciom.

Jabłka dla dzieci - od kiedy podawać?

Jabłka (starte na papkę) możesz po raz pierwszy podać 5-miesięcznemu dziecku. Jabłka w formie soku lub musu doskonale nadają się do rozszerzania niemowlęcej diety. Aktualny schemat żywienia niemowląt zaleca, aby najpierw podawać dziecku warzywa, a potem owoce - najczęściej wybiera się właśnie jabłko.

Wartości odżywcze jabłek

100 g jabłka zawiera jedynie 30-50 kalorii. Owoce te ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, a w ich skórce zawarte są spore ilości wapnia i krzemu. Najwięcej pektyn znajduje się w ściankach komórek i blaszkach gniazd nasiennych. Jabłka odkwaszają organizm, bo zawierają potas (reguluje gospodarkę wodną) i żelazo, które zapobiega anemii. Jabłka regulują też pracę żołądka, ułatwiają wypróżnienia, a także leczą biegunki (dziecku podaje się pieczone jabłuszko) i zaparcia (dziecku podaje się surowe jabłko).

Jak podawać dziecku jabłko

Niemowlęciu przygotuj soczek lub przecier z jabłek. W okolicy 9-10 miesiąca możesz zacząć podawać dziecku kawałki jabłka obranego ze skórki jako przekąskę. Starszemu dziecku warto przyrządzić pieczone jabłuszko np. z miodem i cynamonem lub jabłka pod kruszonką. Jabłka mają mnóstwo zastosowań - możesz je dodać do owsianki, kaszy, ciasta, naleśników, a także do mięs, np. kaczki, schabu, wątróbki. Dzieci bardzo lubią suszone jabłka oraz kompot z jabłek. 

Zobacz też:
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?