Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Jabłka pieczone z rodzynkami z waniliową nutą

Dla dziecka od 2. roku życia

do 40 min.
średni
Oceń :
(1)
separator

Jabłka pieczone z rodzynkami z waniliową nutą - składniki

  • 6 dorodnych jabłek
  • 15 dag rodzynek bursztynowych
  • 20 dag orzechów włoskich
  • cynamon
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii

Jabłka pieczone z rodzynkami z waniliową nutą - sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 180ºC. Przetnij jabłka w górnej ich części i wydrąż gniazda nasienne. Napełnij jabłka posiekanymi orzechami włoskimi oraz rodzynkami, posyp cynamonem. Włóż jabłka do niedużego naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut (aż jabłka będą miękkie).
W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. Wlej mleko oraz śmietankę do garnka. Przekrój laskę wanilii i wydrąż ziarenka – oba składniki włóż do garnka z mlekiem. Całość podgrzej do zagotowania, a następnie pozostaw do ostudzenia. Laskę wanilii wyjmij z naczynia. W misce ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Delikatnie przelewaj przestudzony nieco płyn z wanilią cały czas mieszając trzepaczką.
Połączone żółtka z mlekiem ponownie przelej do garnka i wstaw na mały gaz stale mieszając. Nie można pozwolić, aby płyn się gotował, gdyż wtedy żółtka się zetną. Całość podgrzej i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyjmij upieczone jabłka i podaj z gorącym sosem waniliowym.

Zobacz także: Pieczone jabłka z konfiturą malinową

Jabłka pieczone z rodzynkami z waniliową nutą - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: materiały prasowe Bakalland
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?