Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jadłospis dwulatka

| 23.02.2010, aktualizacja: 03.09.2010 | 0

Grymaszenie przy jedzeniu, odsuwanie talerza z zupą, trzymanie mięsa w buzi... Wypróbuj nasze rady, zamiast karmić na siłę. Tak będzie łatwiej i milej.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dziecko, kuchnia, miseczka, fotelik
W drugim roku życia maluch rośnie mniej intensywnie niż przed pierwszymi urodzinami, więc potrzebuje znacznie mniej energii. Dlatego też o wiele mniej je – to zrozumiałe. Rodzice jednak mogą uznać tę zmianę za brak apetytu lub wręcz odmawianie jedzenia. A wtedy łatwo wpaść w pułapkę zachęcania dziecka, by jadło więcej, niż potrzebuje, i w konsekwencji narazić je na nadwagę. Maluch często zmuszany do jedzenia buntuje się przy każdym posiłku i zwykle staje się niejadkiem. Co zatem robić, by zapewnić dziecku wszystkie składniki odżywcze niezbędne do rozwoju? Ułóż dobry plan działania i go zrealizuj, czyli:

Dostosuj rodzinne menu do potrzeb malucha
Po 12. miesiącu życia dziecko może już stopniowo jeść to, co reszta domowników, pod warunkiem że prowadzi się zdrową kuchnię. Małe dzieci nie jadają tłustych mięs i wędlin, bigosu, zup w proszku, potraw z puszek, marynat, fast foodów (zwłaszcza hamburgerów i panierowanych kawałków drobiu smażonych w głębokim tłuszczu). Mięso powinno być gotowane, duszone lub pieczone. Potrawy nie mogą być zbyt słone i słodkie.

Nie przesadzaj z ilością mięsa
Każdy posiłek powinien zawierać produkty z różnych grup: kasze, pieczywo ziemniaki – jako podstawę diety, warzywa lub owoce oraz jeden z produktów białkowych (mięso, mleko, sery, jajka). Jeśli na obiad dziecko je mięso lub rybę, na śniadanie i kolację nie powinno dostawać wędliny, tylko jajko, mleko lub ser. Gdy obiad jest bezmięsny, to na kolację dobra jest np. kanapka z pieczonym schabem. Produkty białkowe nie mogą dominować w diecie małego dziecka.

Podawaj niewielkie drugie śniadania i podwieczorki
Między śniadaniem a obiadem malec może dostać nieduży, dostarczający energii posiłek, np. pół gruszki i mały jogurt naturalny, albo kawałek domowego biszkopta z przecierem z mrożonych malin. Pierwsze śniadanie musi być sycące i zapewnić 25 proc. dziennego zapotrzebowania na energię, obiad – 30 proc., kolacja – 25 proc., drugie śniadanie i podwieczorek – po 10 proc. Podwieczorek powinien zaspokoić apetyt na słodycze. Może to być np. budyń waniliowy z mrożonymi truskawkami lub kisiel przygotowany z soku, polany mlekiem.

Zapewnij dobrą ilość składników odżywczych
Z badań nad sposobem żywienia dzieci w drugim i trzecim roku życia wynika, że w przeciwieństwie do niemowląt otrzymują one tylko 60–70 proc. zalecanej ilości żelaza (co zwiększa ryzyko anemii) oraz zbyt mało witaminy D (potrzebują 400 j.m. na dobę). Najlepiej przyswajalne żelazo jest w czerwonym mięsie i żółtku jaj. Produkty ze zbóż z pełnego przemiału zapewniają odpowiednią ilość węglowodanów złożonych, w tym błonnika, witamin z grupy B oraz mikroelementów.
Ponadto okazało się, że maluchy jedzą zbyt dużo białka (jego nadmiar też powoduje nadwagę), tłuszczów zwierzęcych, soli i cukru. Za mało zaś produktów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: oliwy i olejów roślinnych, ryb morskich. Chude mięso powinno pojawiać się trzy razy w tygodniu, ryby – dwa, a w pozostałe dni jajka.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?