Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu?

| 29.10.2013, aktualizacja: 01.06.2017 | 1

Jajka słyną ze swoich wartości odżywczych, ale czasem można usłyszeć, że nie należy ich jeść zbyt często. Pytamy eksperta, czy rzeczywiście jajka mają wpływ na poziom cholesterolu w organizmie.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(5)
Nie jedz jajek, bo będziesz mieć wysoki cholesterol. Zjadaj dwa, a najlepiej tylko jedno tygodniowo, bo inaczej będziesz mieć kłopoty ze zdrowiem. Jeszcze niedawno takie opinie były na porządku dziennym. Powszechnie uważano, że jaja jako produkty, które zawierają cholesterol, przyczyniają się do wysokiego poziomu tej substancji w organizmie. A podwyższony poziom cholesterolu to – jak wiadomo – prosta droga do chorób serca oraz udaru. Ostatnio jednak podejście do jedzenia jaj się zmieniło.

Czy jedzenie jajek wpływa na poziom cholesterolu?

Badania wykazały, że to nie cholesterol pochodzący z żywności jest odpowiedzialny za wzrost stężenia cholesterolu we krwi, ale tłuszcze, które popularnie nazwane są tłuszczami nasyconymi. W największej ilości występują one w produktach takich jak smalec, słonina, boczek – wyjaśnia dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka na SGGW. To bardzo dobra informacja, bo jajka poza cholesterolem, o którym jest tak głośno, są również źródłem wielu cennych substancji odżywczych.

Czy ktoś powinien unikać jedzenia jajek?

Jedynym przeciwwskazaniem do jedzenia produktów, które zawierają duże ilości cholesterolu, jest jednoczesne występowanie dwóch chorób – cukrzycy i miażdżycy. Osoby, których ten problem dotyczy, powinny zdecydowanie ograniczyć jedzenie jajek. Całkowicie powinny one zniknąć z jadłospisu osób uczulonych na białko jaja kurzego.

Zobacz też:
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?