Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jajka w diecie niemowląt

| 02.01.2007, aktualizacja: 15.04.2016 | 0

Jajka należą do szczególnie wartościowych produktów spożywczych. Zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze (z wyjątkiem witaminy C) potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu niemowlęcia. Zobacz, kiedy podawać jajka dziecku.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(6)
jaja
fot. fotolia.com
Białka obecne w jajkach mają najwyższą obok białek mleka wartość biologiczną i są prawie całkowicie przyswajane przez organizm człowieka. Dlatego jajek nie powinno zabraknąć w dziecięcej diecie.

Jajka w diecie dziecka - uwaga na alergie!

Jedno jajo kurze, ważące przeciętnie około 50 g, zawiera między innymi 6 g białka, 5,5 g tłuszczu. Jednak niektóre substancje białkowe, np. owoalbumina, owomukoid, znajdujące się w części zwanej popularnie białkiem jaja, zalicza się do silniejszych substancji alergizujących.

W żywieniu niemowląt jako pierwsze wykorzystywane jest żółtko i dopiero pod koniec 1. roku życia dziecka wprowadza się do jego menu potrawy z całych jaj. Do diety dzieci z grupy ryzyka, czyli pochodzących z rodzin obciążonych alergią, jaja wprowadzamy później, często nawet po ukończeniu przez nie 1. roku życia.

Najcenniejsze składniki pokarmowe jajka – białko, tłuszcz, biopierwiastki, np. wapń, fosfor, cynk, żelazo, a także witaminy A, D, E rozpuszczalne w tłuszczach oraz z grupy B, zgromadzone są głównie w żółtku jaja, które wprowadzamy do diety niemowląt w 7. miesiącu życia naprzemiennie z mięsem.

Jak podawać jajka dziecku?

Początkowo najlepiej jest podawać dziecku żółtko ugotowane na twardo i przetarte lub zmiksowane razem z zupą lub papką. Ilość żółtka dodawanego do zupy lub papki jarzynowej powinna wynosić ok. 10 g na porcję, czyli połowę całego żółtka. Można je także dodać do kisielu mlecznego, kaszki lub kleiku, co znacznie podnosi wartość odżywczą tych potraw. Ponadto jajka spożywane wraz z produktami węglowodanowymi i warzywami sprawiają, że białka roślinne stają się lepiej przyswajalne.

Pamiętaj, że porowata skorupka jaj może być siedliskiem chorobotwórczych drobnoustrojów, zwłaszcza salmonelli, dlatego dzieciom nie podajemy potraw z jaj surowych (kogel-mogel, bita piana), nawet jeśli skorupka jajka zostanie bardzo dokładnie wymyta. Należy także zwrócić uwagę na to, by w lodówce nie kłaść jaj bezpośrednio przy innych produktach spożywczych.

Jaja w diecie dziecka - unikaj zakażenia

Przed użyciem jajko dokładnie umyj, a następnie zanurz na parę sekund we wrzątku. Przygotowując jajka, przestrzegaj czasu gotowania, gdyż zbyt długie przetrzymywanie ich we wrzątku doprowadza do rozkładu niektórych aminokwasów, zwłaszcza siarkowych. Łatwo to potem stwierdzić po ciemnej obwódce wokół żółtek.

Czytaj też: Kiedy wprowadzić do diety dziecka gluten?
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?