Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Jajko w keksie warzywnym

Dla dziecka od 11. miesiąca życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator

Jajko w keksie warzywnym - składniki

  • mrożona włoszczyzna krojona w paski
  • 350 g mąki
  • 100 g startego żółtego sera
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 6 jajek
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Jajko w keksie warzywnym - sposób przygotowania

Warzywa ugotuj, lekko dopraw solą i pieprzem. Ugotuj 3 jajka na twardo, ostudź i obierz. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do mleka dodaj pozostałe surowe jajka, utarty żółty ser oraz roztopione masło. Masę mleczną przelej do naczynia z mąką, dodaj warzywa. Wymieszaj metalową łyżką tak, by ciasto pozostało lekko grudkowate. Połowę ciasta wlej do natłuszczonej formy na keks. Ułóż jajka ugotowane na twardo i zalej pozostałym ciastem. Piecz w temperaturze 210°C przez mniej więcej 40 minut.

Nasza rada: Co zrobić, żeby jajko podczas gotowania nie pękało? Jeśli wyjęłaś je prosto z lodówki, nie wkładaj go od razu do wrzątku, tylko najpierw umyj je w ciepłej wodzie. Gotuj jajka na małym ogniu. Możesz też dodać trochę soli do wody, w której mają się gotować jajka.

Jajko w keksie warzywnym - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?