Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Jajko - zalety skorupki

| 10.02.2011, aktualizacja: 17.03.2015 | 0

Skorupka jajka jest nieocenionym źródłem wapnia. W skorupce są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne-w sumie 27! Skład skorupki jajka jest bardzo podobny do składu kości i zębów.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Podawanie skorupki dzieciom przynosi pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, pobudliwości, bezsenności, chronicznych katarach, astmie. By jednak środek domowej roboty nie zaszkodził, trzeba go odpowiednio przygotować.

* Skorupki należy na 5 minut włożyć do wrzątku. Potem je osuszyć i zemleć.
* Uzyskany proszek można dodawać (po szczypcie) do jedzenia.

Uwaga! Na skorupkach jaj mogą znajdować się groźne wirusy (np. ptasiej grypy) oraz bakterie (np. salmonelli, E.coli czy prątki gruźlicy). Na szczęście wysoka temperatura niszczy mikroby.

Warto wiedzieć: By zarazki się nie przenosiły, trzymaj surowe jajka z dala od innego jedzenia.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?