Baby online.pl
 
 
Rozwiń menu

Jak dodać pół żółtka do niemowlęcej zupki?

| 11.02.2013 | 0

Żółtko to niezwykle ważny składnik diety małego dziecka. Do niemowlęcej zupki trzeba dodawać pół żółtka co drugi dzień. Podpowiadamy, jak to zrobić.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Żółtko jajka
fot. Panthermedia

Od kiedy podawać dziecku żółtko? 

W siódmym miesiącu możesz podać dziecku pół żółtka co drugi dzień, np. jako dodatek do zupki jarzynowej lub w kiślu mlecznym przygotowanym na mleku modyfikowanym. W dziewiątym maluch może zjeść już całe żółtko co drugi dzień. Całe jajko można podawać maluchowi od jedenastego miesiąca – rób to 3–4 razy w tygodniu, np. przygotowując jajecznicę na parze. Bądź ostrożna, bo białko jajka jest silnym alergenem. 
 

Jak oddzielić pół żółtka do zupki?

Najlepiej i najbardziej dokładnie zrobisz to tak: najpierw ugotuj jajko na twardo, a potem wyjmij z niego ugotowane żółtko i przekrój je nożem na pół. Aby dodać takie żółtko do zupki, przetrzyj je przez gęste plastikowe sitko lub dokładnie rozkrusz i wymieszaj z zupką. Albo po prostu zmiksuj je z zupką
 

Dlaczego należy podawać niemowlakowi żółtko?

Żółtko to bogate źródło witamin: A, D, PP, a także witaminy z grupy B, w tym kwasu foliowego. Zawiera też łatwo przyswajalne żelazo, potas, chlor, sód, siarkę i magnez. Jedną trzecią żółtka stanowią tłuszcze, wśród których przeważają dobre tłuszcze nienasycone. Niektóre kwasy tłuszczowe, które zawiera żółtko, obecne są również w mleku mamy i są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt. 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?