Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Ekologiczne czy fermowe jajka dla dziecka? Sprawdź, co kupujesz

| 19.03.2013, aktualizacja: 19.03.2013 | 0

Po aferach związanych z dodawaniem do wędlin soli drogowej, a koniny do mięsa wołowego, widać, że musimy dokładnie sprawdzać, co kupujemy – szczególnie dla dziecka. Kupując jajka, zwróć uwagę, od jakich kur pochodzą. Wartości jajka zależą od tego, czy kura jadła naturalne zboża, czy paszę z GMO, pestycydami i antybiotykami.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(3)
jajka ekologiczne, fermowe
fot. Fotolia

Czy wiesz, że kura "w naturze" żyje ok. 12 lat, a na fermach konwencjonalnych często dożywa tylko roku? Jest to spowodowane sposobem jej hodowli i warunkami życia. Niestety: jaka kura, takie jajko. 
 

Jajka: w kategorii od 0 do 3

Kupując w sklepie jaja, pamiętaj, że kategorie jajek (od 0 do 3) oznaczają różnice w sposobie hodowli kur, a więc także w jakości jaj:
 
0 – jajka od kur z chowu ekologicznego (wolny wybieg, pasza wolna od GMO, sterydów, antybiotyków).
1 – jaja od kur, które mają dostęp do wolnego wybiegu 
2 – jaja od kur, które mogą poruszać się wolno po całym kurniku
3 – jaja od kur żyjących w klatkach
 

Co je kura, to jest w jajku 

Kury, które mają wolny wybieg, jedzą to, co same znajdą. Takie jajka są najwyższej jakości.
Jeśli kura była hodowana w sposób ekologiczny, masz pewność, że nie dostawała profilaktycznie żadnych leków. 
Kury hodowane w klatkach jedzą to, co dostaną. Najczęściej w żywieniu zwierząt w chowie fermowym stosuje się pasze genetycznie zmodyfikowane.
W paszach mogą też znajdować się też pestycydy, czyli chemiczne środki ochrony roślin. Niektóre pestycydy mogą być przyczyną pojawienia się zaburzeń hormonalnych. Do pasz dodaje się również antybiotyki i sterydy (stymulują wzrost).
Dzięki chemicznym dodatkom kury znoszą znacznie więcej jajek niż te na wolności. Tylko że te jajka są zdecydowanie gorszej jakości.
 

Jajka dopuszczone, ale... marnej jakości

Cała żywność, która jest dopuszczona do sprzedaży, jest bezpieczna – informuje inspekcja sanitarna. Jeśli dziecko zje od czasu do czasu fermowe jajko, nic mu się nie stanie. Jednak po latach pozostałości pestycydów, antybiotyków, sterydów kumulują się w organizmie i mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Lekarze coraz częściej ostrzegają, że mogą one powodować m.in. nowotwory. A przecież jajka to symbol życia.
 
Uwaga: sprawdzaj, co kupujesz. Wybieraj produkty najlepsze, szczególnie dla dziecka. 

Sprawdzone przepisy dla dziecka na dania z jajek znajdziesz w "Mamo to Ja" (kupisz, klikając w link).
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?