Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Glutenowa rewolucja w diecie niemowlęcia

| 09.12.2014, aktualizacja: 09.12.2014 | 0

Kolejny mit obalony: najnowsze badania wykazały, że wczesne podawanie małych ilości glutenu (pół łyżeczki kaszki manny już od 5-6. miesiąca) wcale nie zapobiega pojawienia się u dziecka celiakii. Co to za choroba i jak w takim razie podawać dziecku kaszki i pieczywo - wyjaśniamy.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(4)
fot. Fotolia
Tajemniczy gluten to po prostu białko obecne w ziarnie niektórych zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta, czasem także owsa. Dzięki glutenowi pieczywo i ciasta są spójne i nie rozpadają się.

Gluten i celiakia

Uniektórych osób (prawdopodobnie z predyspozycją genetyczną) gluten niszczy kosmki jelitowe – malutkie wypustki w jelitach, przez które składniki odżywcze powinny przedostawać się z przewodu pokarmowego do krwi.
Gdy kosmki są niszczone przez gluten, składniki odżywcze nie mogą przenikać do organizmu i zostają wydalone razem z kupką (dlatego jest ona tłusta, z niestrawionymi resztkami). Dziecko ma biegunkę, nie przybywa na wadze, wolno rośnie. To właśnie celiakia - wrodzona nietolerancja glutenu. Choroba powoduje, że dziecko przez całe życie nie może jeść produktów zawierających mąkę pszenną, żytnią, jęczmienną. To duży problem, gdyż nie tylko nie może jeść zwykłego chleba bułek i ciast, ale też trzeba tropić produkty, w których składzie znajduje się gluten.

Czy celiakii można zapobiec

Jeszcze niedawno naukowcom wydawało się, że może zapobiec u dziecka celiakii dzięki powolnemu przyzwyczajeniu jego organizmu do glutenu. Dlatego zalecano, by już od 5-6. miesiąca podawać niemowlęciu pół łyżeczki kaszki pszennej lub manny. Tak mała ilość miała podziałać trochę jak szczepionka: uodpornić malca na gluten.
Niestety, długo oczekiwane wyniki badań naukowych, wykonanych na grupie prawie 1000 niemowląt, a opublikowane w październiku 2014 roku w New England Journal of Medicine wykazały, że tak wczesne wprowadzenie glutenu nie ma żadnego znaczenia. Okazało się też, że karmienie piersią podczas wprowadzania glutenu nie zmniejsza ryzyka wystąpienia celiakii.  
W związku z tym zalecenia dotyczące wprowadzania produktów zawierających gluten zostały zmienione.
Czytaj też: Znamy nowy schemat żywienia niemowląt

Kiedy jaka kaszka dla niemowlęcia

Pierwsze kaszki możesz podać dziecku, gdy zaczynasz rozszerzać mu dietę, czyli w przypadku dziecka karmionego butelką, gdy skończy 4 miesiące, a malca na piersi – 6 miesięcy. Możesz mu podać zarówno kaszki bezglutenowe (ryżowa, kukurydziana), jak kaszki glutenowe (pszenna, manna).
Najlepiej, jeśli dieta dziecka jest jak najbardziej urozmaicona, dlatego podawaj mu różne rodzaje kaszek: raz kukurydzianą, innym razem ryżową, a potem pszenną - każda ma nieco inne właściwości.
Pamiętaj, by wprowadzać nowe produkty, gdy malec jest zdrowy: jeśli ma katar, grypę lub jest przeziębiony, jego organizm może źle zareagować na wszelkie zmiany. A ty możesz coś, co jest objawem choroby (zła samopoczucie, biegunka) wziąć za objaw nietolerancji czy alergii.

Obserwuj, czy dziecko nie ma objawów celiakii

Jeśli wprowadzić do diety malca nowe danie, najpierw zaproponuj mu ssanie piersi: składniki twojego pokarmu działają ochronnie na śluzówkę.
Jeśli zauważysz, że dziecko po wprowadzeniu produktów glutenowych ma bóle brzuszka, luźniejsze stolce, wysypkę, powiedz o tym lekarzowi. Być może rzeczywiście nie toleruje glutenu. Jeśli lekarz będzie podejrzewać celiakię, skieruje dziecko do gastroenterologa.

Jak potwierdzić lub wykluczyć celiakię

Po to, by potwierdzić lub wykluczyć celiakię, konieczne jest wykonanie badań krwi. Zwykle oznacza się stężenie dwóch z trzech przeciwciał: przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA), przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: "nowej gliadynie" DGP lub GAF)
Lekarz może też zalecić badania przeciwciał antygliadynowych. Ich obecność we krwi może sugerować nadwrażliwość na gluten (niezwiązaną ani z celiakią ani z alergią).
Do pełnego rozpoznania celiakii konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego: wykonuje się ją endoskopowo podczas gastroskopii. Dziecko połyka miękką sondę z małą kamerą na końcu, dzięki której lekarz zagląda do wnętrza jelita i pobiera jego maleńkie fragmenty do badania. Zabieg nie jest bolesny, choć nie należy do przyjemnych. U małych dzieci przeprowadza się go w znieczuleniu ogólnym.
Czytaj też: Normy wyników badań u dziecka
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?