Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jak powstaje sok Kubuś?

| 21.11.2014, aktualizacja: 21.11.2014 | 0

Kubuś to najpopularniejszy sok marchwiowo-owocowy w Polsce. Na 100 Polaków, zna go aż 93 – wynika z niezależnych badań Instytutu Millward Brown, przeprowadzonych w październiku zeszłego roku. Redakcja BabyOnline odwiedziła zakład produkcyjny Kubusia w Olsztynku i dowiedziała się, jak przebiega produkcja tego pysznego i pełnego witamin soku.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Zakład produkcyjny soku Kubuś mieści  się w Olsztynku – małej, malowniczej miejscowości położonej na Mazurach, 28 km od Olsztyna. Sam zakład został zbudowany w latach 80-tych. W 1995 roku rozpoczęto produkcję soków Kubuś.
 


Co interesujące,  produkty marki Kubuś znają dzieci nie tylko w Polsce, ponieważ łącznie trafia on do aż 26 krajów na świecie, m.in.:  do Rumunii, Rosji, Bułgarii, na Węgry, Litwę i Łotwę oraz do Czech i na Słowację. Kubuś jako sok Tedi znany jest w Bułgarii, Rumunii  Rosji i Turcji. W Czechach i na Słowacji dzieci i mamy znają go jako sok Kubik, a na Węgrzech jako Kubu.
 
 

Podczas naszej wizyty zobaczyliśmy, w jaki sposób przebiega produkcja soków marki Kubuś. Cała tajemnica polega na wykorzystaniu technologii rozlewu aseptycznego. Technologia ta umożliwia produkcję soków i napojów bez dodatku szkodliwych konserwantów, a długi okres przydatności do spożycia wynika z tego, że produkty są poddane pasteryzacji. Pasteryzacja jest bardzo ważna, bo dzięki niej zagwarantowane są bezpieczeństwo i trwałość produktu, a zbliżona jest do jednego z etapów przygotowywania domowych przetworów – tj. gotowania słoików z przetworami (kompot, dżemy).
Głównym składnikiem soków Kubuś są przeciery z marchwi oraz owoców z dodatkiem soków owocowych. Dzięki temu produkt ma gęstą, przecierową konsystencję i zawiera wszystkie naturalne składniki występujące w świeżych owocach i warzywach: błonnik, β-karoten, witaminy.
Owoce i warzywa, takie jak jabłko, truskawka czy marchew, skupowane są od sprawdzonych polskich dostawców a następnie przerabiane  w  zakładach produkcyjnych firmy, m.in.: w Olsztynku. Spełniają one wysokie wymagania jakościowe. Owoce  i warzywa są przetwarzane bezpośrednio po zbiorze (czyli wtedy kiedy są dojrzałe i mają najwięcej witamin). Uzyskany sok poddawany jest procesowi zagęszczania, który polega na odparowywaniu wody.
 

Podstawową zasadą przestrzeganą w produkcji jest kontrola procesu produkcyjnego na wszystkich jego etapach – od nasionka i gleby do soku. Kontrola obejmuje: surowce, materiały, opakowania, proces technologiczny i gotowy wyrób. Laboratoria zakładowe prowadzą kontrolę w zakresie: oceny organoleptycznej, fizykochemicznej i mikrobiologicznej, kontroli międzyoperacyjnej oraz całego procesu technologicznego. Firma posiada system jakości spełniający wymagania IFS Food (International Featured Standard Food) oraz spełnia normy jakości:  PN-EN ISO 9001:2009 – która umożliwia  utrzymywanie najwyższej jakości produktów oraz doskonalenie wszystkich procesów związanych z produkcją w firmie, a także PN-EN ISO 22000:2006 dotyczący zarządzaniem bezpieczeństwem żywności HACCP.

W portfolio marki Kubuś są m.in.:
- Sok Kubuś, czyli najpopularniejszy przecierowy sok owocowy tworzony z polskiej Mazurskiej Marchwi oraz z owoców. Uwielbiany przez dzieci za smak i doceniany przez mamy za zawartość cennych witamin, takich jak A i C. Witamina A nazywana jest witaminą wzrostową, ale ma także szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Witamina C jest niezwykle ważna dla dzieci, które rozpoczynają przygodę z przedszkolem lub szkołą – są wtedy narażone na kontakt z wieloma, nieznanymi do tej pory, szkodliwymi mikroorganizmami. Kubuś zawiera także błonnik, który reguluje pracę jelit. W jego składzie nie znajdziemy substancji konserwujących. 
 
 

- Soki Kubuś GO!, czyli wersja Kubusia „na wynos” w małej plastikowej butelce z dzióbkiem. Jest to idealne rozwiązanie na drugie śniadanie dla najmłodszych – w szkole lub na wycieczce. W ten sposób dzieci otrzymują pyszny sok w formie, która dostarcza im wielu cennych witamin oraz jest niezastąpionym źródłem energii. W składzie soków Kubuś GO! znajdziemy witaminy A i C, odpowiedzialne za wzrok i odporność oraz witaminę E, która dobroczynnie wpływa na stan skóry. W wariancie Kubuś GO! oprócz witamin A i C znajdziemy także witaminy z grupy B (B1, B2 B3, B5, B6, B7 B9 B12) oraz witaminę E.
 

 

- Kubuś Mus, pierwszy owocowy posiłek dla dzieci od Kubusia, w formie musu z owoców
i marchwi. Jest to idealny produkt dla dzieci na drugie śniadanie w wygodnym, lekkim i bezpiecznym opakowaniu typu torebka. To doskonała propozycja do śniadaniówki, plecaka, czy na wycieczkę. Kubuś Mus to pożywna, naturalnie owocowa przekąska, stanowiąca porcję warzyw i owoców. Wszystkie musy od Kubusia są bez dodatku żadnych konserwantów. Kubuś Mus zawiera witaminę C.
 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?