Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jak rozszerzać dietę alergika?

| 18.04.2007, aktualizacja: 31.12.2013 | 1

Nie spiesz się z nowościami. Nowe dania muszą być odpowiednio powoli wprowadzane.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
Jeśli karmisz swojego małego alergika piersią, staraj się nie podawać mu dodatkowych pokarmów, zanim skończy sześć miesięcy (chyba że lekarz zadecyduje inaczej). Twoje mleko to najlepsza ochrona przed alergią!


Gdy zaś maluch dostaje mieszankę mlekozastępczą, rozszerzanie jego diety możesz rozpocząć, gdy skończy cztery miesiące. Zawsze jednak decyduje o tym lekarz, po dokładnym zbadaniu dziecka. Może on zalecić, żeby nowości wprowadzić 1–2 miesiące później. On też sugeruje, które potrawy podać i w jakiej kolejności.

Podstawowe zasady

Przede wszystkim nowości wprowadzaj pojedynczo. Uważnie przy tym obserwuj, czy u malucha nie wystąpiła wysypka, czy nie boli go brzuszek, nie ma biegunki, zaparć, czy nie ulewa, nie wymiotuje. Objawem alergii mogą być też infekcje dróg oddechowych. Jeśli coś Cię zaniepokoi, nie podawaj dziecku na razie podejrzanego produktu.
Każdy nowy posiłek rozpocznij i zakończ podaniem piersi. Dziecko otrzymuje wtedy – wraz z pokarmem – przeciwciała chroniące przed alergią. Dzięki nim wprowadzony do jadłospisu nowy produkt jest lepiej tolerowany. Gdy dziecko pije mieszankę mlekozastępczą, zastosuj podobną zasadę: najpierw lecznicze „mleko”, potem – nowe danie.
Na początek podaj go niewiele: 1–2 łyżeczki. Jeśli nie pojawią się niepokojące objawy, następnego dnia zaproponuj więcej. Z wprowadzaniem kolejnej nowości poczekaj kilka dni.

Co po kolei

Na początek najbezpieczniejszy będzie kleik ryżowy. Przygotuj go na wodzie (niskozmineralizowanej, butelkowanej), swoim pokarmie lub na mieszance mlekozastępczej. Po kilku dniach do kleiku dodaj ugotowane jabłuszko. Kolejnym daniem może być jarzynowa zupka. Zacznij od jednego warzywa, np. ziemniaka. Ugotuj go, zmiksuj, dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju (nie masła!).
Jeśli wszystko jest w porządku, po kilku dniach zupkę wzbogać kolejnymi warzywami: dynią, marchewką, pietruszką. Zagęść kleikiem ryżowym, by była bardziej wartościowa.

Niczego nie brakuje?

W drugim półroczu dziecko uczy się nowego sposobu jedzenia (łyżeczką, nie z piersi lub z butelki), poznaje nowe smaki. Dlatego warto zadbać, by dieta małego alergika w tym okresie była w miarę urozmaicona. Jadłospis malca ustal z pediatrą. To ważne, jeśli dziecko jest uczulone na wiele produktów. Może on zalecić podawanie dodatkowo witamin i składników mineralnych, np. wapnia.
W drugim roku pod kontrolą lekarza będziesz wprowadzać do diety malca do tej pory „zakazane” produkty. Zaczynaj oczywiście od niewielkich ilości.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Maja
Maja | 2013-02-07 23:50 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

gluten po 2 roku zycia?! teraz wlasnie sie zaleca w 5 i 6 miesiacu, bo takie sa zalecenia zeby wlasnie zmniejszyc ryzyko wystapienia celiakii!

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?