Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pyszne domowe lody - garść pomysłów

| aktualizacja: 28.07.2017 | 0

Przygotowanie domowych lodów wymaga trochę więcej pracy niż kupienie ich w lodziarni czy sklepie, ale te, które zrobisz sama będą miały lepszy smak i skład. Przekonaj się sama!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
domowe lody - jak zrobić lody
fot. Fotolia
Lody sklepowe zazwyczaj zawierają w sobie jajka, a konkretniej żółtka, które są zmiksowane. Ryzyko, jakie niesie się z jedzeniem takich lodów nie jest oczywiste i może cię zaskoczyć. Największym jednak zagrożeniem w przypadku takich lodów jest oczywiście salmonella – bakteria, która może znajdować się na skorupce surowego jajka. By ustrzec się przed zarażeniem salmonellą możesz zrobić lody w domu. Będą zdrowsze, będziesz mogła wybrać do nich takie składniki, jakie ci będą odpowiadały, a dodatkowo – możesz dawkować cukier, który w nich się znajduje. My proponujemy całkowicie z niego zrezygnować – dojrzałe sezonowe owoce są naprawdę wystarczającym źródłem cukru i latem mają naprawdę pyszny smak, który trochę szkoda psuć dodatkowym słodzikiem. Lody najlepiej przygotować dzień przed podaniem, wtedy będziesz miała pewność, że są dobrze zmrożone, bez ryzyka lejącej konsystencji.

Jak zrobić lody kremowe?

Jako bazy użyj śmietanki lub jogurtu, ewentualnie może być słodkie mleko skondensowane, które nada deserowi lodowemu jeszcze bardziej kremowej konsystencji.
Gdy bazą jest słodka śmietanka kremówka (30-36%), ubij ją na sztywno mikserem. Potem dolej po trochu mleko bądź mleko skondensowane.
Jeśli bazą jest naturalny jogurt, dodaj go do zmiksowanych owoców, a następnie do masy dosyp trochę owoców w kawałkach by uzyskać ciekawszą konsystencję.

Do masy z kremówki możesz dołożyć pokrojone w kawałki owoce – najlepiej sezonowe, ale nie tylko. Wybierz takie, które najbardziej lubicie. Inną konsystencję uzyskasz, gdy dodatkowo owoce zblendujesz na gładką masę i dolejesz do masy – lody będą wtedy bardziej kremowe, delikatne.

Pomysły przepisów na lody kremowo-jogurtowe:

Lody sorbetowe – jak je zrobić?

Domowy sorbet jest banalnie prosty w przygotowaniu. Jedyne, co musisz zrobić to umyć, pokroić i zblendować owoce, z których chcesz przygotować lody i dolać odrobinę wody lub soku owocowego. Można dodać kilka kropel soku z cytryny, by nadać słodko-kwaśnego owocowego posmaku. Następnie wlej masę do foremek (najlepsze będą takie, które obecnie są bardzo popularne i widzisz je na zdjęciu obrazującym tekst  – plastikowy stelaż z patyczkami by uzyskać pojedyncze lody na patykach) i trzymaj w zamrażalniku do następnego dnia.

Pomysły przepisów na lody sorbetowe:

Owocowe lody - najzdrowsza wersja

Najzdrowszą wersją lodów będą same zmiksowane owoce. Chcesz przygotować ten letni deser bez laktozy i produktów mlecznych? Jako gęstą bazę zamienną dla jogurtu czy śmietanki, użyj 2 bananów. Obierz je ze skórki, włóż do woreczka i zamroź w całości. Następnie po kilku godzinach wyjmij z zamrażalnika i zblenduj. Do masy dodaj inne owoce dla dzieci – zmiksowane lub w kawałkach. Polecamy także wersję z masłem orzechowym – na każdego banana przypada 1 łyżka masła orzechowego.

Zobacz także:
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?