Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Przez żołądek do serca? Badania potwierdzają stare powiedzenie!

| 10.06.2016, aktualizacja: 13.06.2016 | 0

Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez zmysłu smaku. I bardzo słusznie, bo – jak dowodzą badania – nasze preferencje kulinarne odgrywają też decydującą rolę w wyborze życiowego partnera!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Knorr
fot. materiały prasowe
Gdy kiedyś, będąc jeszcze nastolatką, zapytałam moją babcię o to, jak zdobyć serce ukochanego, babcia spojrzała na mnie ze zdziwieniem i powiedziała: „Jak to? Przecież to proste: porządnie go nakarm”. Do tej pory sądziłam, że powiedzenie „przez żołądek do serca” jest tylko starym przysłowiem, okazuje się jednak, że wyniki najnowszych badań* potwierdzają tę tezę!

Od jedzenia do miłości

Okazuje się bowiem, że wspólne jedzenie może przyczynić się do budowania relacji międzyludzkich, a wspólny stół może być płaszczyzną, na której rodzą się emocje, a nawet... uczucia. Pokazuje to pewien eksperyment. Nieznające się wcześniej osoby dobrano w pary na podstawie ich preferencji smakowych, by sprawdzić, czy zamiłowanie do tego samego typu jedzenia może dać również początek wzajemnemu uczuciu do siebie nawzajem. Rezultaty eksperymentu przedstawia film w reżyserii Tatii Pilievy „Miłość od pierwszego zasmakowania”:

Łączy nas smak

Również wyniki badań potwierdzają ważną rolę, jaką odgrywa wspólne jedzenie w tworzeniu i utrzymywaniu relacji międzyludzkich. Wśród wielu czynników decydujących o wyborze partnera czy wspólnej przyszłości pary istotne miejsce zajmuje smak. 1 na 3 badane osoby przyznała, że gdyby jej partner miał inne upodobania smakowe niż ona, martwiłaby się o ich wspólną przyszłość. Co więcej, 78% ankietowanych uznało, że ich partner byłby dla nich bardziej atrakcyjny, gdyby podzielał te same upodobania smakowe co oni.
 

A jak się zachowujemy, gdy idziemy na randkę do restauracji? 29% badanych uznało za nieatrakcyjne, gdy partner zamawia danie przez nich nielubiane. Jednocześnie 24% uczestników badania przyznało, że prosi kelnera o potrawę, której nie lubi, tylko po to, by zaimponować partnerowi na pierwszej randce. Prawdziwe poświęcenie!
 

Skąd biorą się nasze preferencje smakowe?

Jedni z nas lubią słodycze, inni nie wyobrażają sobie posiłku bez ostrych przypraw. Skąd biorą się nasze upodobania kulinarne? 54% badanych osób wierzy, że preferencje smakowe odziedziczyli po innych członkach rodziny. Ponadto 33% respondentów uważa, że ich upodobania smakowe ukształtowała mama, kolejne 30% - partner, a 23% - przyjaciele.

Jak bardzo ważny jest dla ciebie zmysł smaku?

Czy zastanawiałaś się kiedyś, jak ważny jest dla ciebie zmysł smaku? Z czego byłabyś skłonna zrezygnować, aby go nie utracić? Oto odpowiedzi badanych osób:
 

Czas spędzony wspólnie przy stole i smacznym jedzeniu to dobra inwestycja w budowanie rodzinnych czy przyjacielskich relacji. Niech najbliższy posiłek będzie więc nie tylko zaspokojeniem głodu, lecz także, a może przede wszystkim wyjątkową chwilą tylko dla nas i naszych najbliższych - rozmawiajmy, rozkoszujmy się smakiem, celebrujmy ten czas.


*Badanie zostało przeprowadzone na zlecenie marki Knorr przez Edelman Berland. W globalnej ankiecie online udział wzięło ponad 12 000 osób z różnych krajów świata, w tym: Argentyny, Brazylii, Kanady, Chin, Francji, Niemiec, Indonezji, Meksyku, Filipin, Republiki Południowej Afryki, Wielkiej Brytanii oraz Stanów Zjednoczonych (w każdym z tych krajów przebadano ponad 1000 respondentów). Badanie przeprowadzone zostało w grudniu 2015 roku, a wyniki opierają się na odpowiedziach osób stanowiących reprezentatywną grupę badanych w każdym z krajów pod względem wieku, płci oraz rynku regionalnego.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?