Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Na twardo, a może na miękko - jakie jajko dla kobiety w ciąży? (film)

| 08.04.2014, aktualizacja: 04.07.2015 | 9

Kobiety w ciąży powinny jeść jajka. Pozostaje tylko pytanie - w jakiej postaci? Gotowane na miękko, na twardo, a może smażone? Wątpliwości rozwiewa dietetyk.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(5)
jajka, jaka w ciąży, jajka gotowane, jajecznica, alergia na jajka, dieta w ciąży
fot. Fotolia
Jajka to bardzo dobry pokarm dla kobiet w ciąży. Są cennym źródłem białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Dostarczają m.in. kwasu foliowego, choliny, niacyny czy lecytyny. Mogą jeść je wszyscy, z wyjątkiem osób uczulonych na białko jaja kurzego. Pozostaje pytanie, w jakiej postaci najlepiej włączać je do swojej diety? Krótko czy długo gotowane, a może usmażone jako jajecznicę?

Zdaniem ekspertów za najzdrowsze uchodzą jajka gotowane na miękko, bo w płynnym żółtku znajdują się cenne dla zdrowia substancje. Co zatem ma zrobić przyszła mama, która ma nieodpartą chęć na jajko sadzone? Od czasu do czasu może sobie na nie pozwolić, pamiętając, że ważny jest sposób, w jaki się je przyrządza. 
 
Posłuchaj, co o jajach w diecie kobiet w ciąży i ich przyrządzaniu mówi dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (9)
avatar

a
a | 2015-09-10 01:27 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

jezeli jajko jest przetrzymane przez 12 minut w temperaturze 60-65 to salmonella nie przetrwa, po prostu zginie. Jajko jest gotowane w temp ok 100 stopni przez 4-12 minut wiec tyle wystarczy.

Odpowiedz

kkk
kkk | 2015-04-29 11:24 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Z jednej strony jest zakaz jedzenia surowych jajek ze względu na salmonelle, a tutaj Pani mówi, że można jeść jajko na miękko z płynącym żółtkiem?

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

Mysza
Mysza | kkk | 2015-10-08 18:31 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Jajko na miękko nie jest zupełnie surowe jest gotowane ( ok 4 min) surowe to tak jak sobie je rozbijesz i wypijesz ...

Odpowiedz

Emil Dobra Rada
Emil Dobra Rada | kkk | 2015-11-12 07:37 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Bakterie salmonelli znajduja sie na skorupce. Sparzenie goraca woda i usuniecie kurzych pozostalosci likwiduje ryzyko zakarzenia.

Odpowiedz

Anna
Anna | kkk | 2016-07-01 17:54 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ale jajko na miękko tonie jest surowe jajko...

Odpowiedz

MamaJasia
MamaJasia | 2014-04-13 15:21 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ja w ciąży nie mogłam jeść jajek na miękko, nie przechodziły mi przez gardło. Tylko jajka na twardo, jajowa i czasem smażone

Odpowiedz

Maggie
Maggie | 2014-04-09 20:43 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Mój synek bardzo lubi płynne żółtko, mówi na nie zupka, ale białko musi być sztywne.

Odpowiedz

MAma3
MAma3 | 2014-04-09 14:04 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Nie wiedziałam, że na miękko są zdrowe. Takie niedogotowane...brrrrr.... Szkoda!

Odpowiedz

betka
betka | 2014-04-08 17:55 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Uwielbiam jajka na miękko, fajnie, że są najzdrowsze :-)

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?