Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jedz ryby w czasie karmienia piersią: dziecko będzie mieć wyższe IQ!

| 11.01.2016, aktualizacja: 14.01.2016 | 1

W czasie laktacji dwa razy w tygodniu jedz porządną porcję ryby, najlepiej morskiej. Dobre tłuszcze z ryb przechodzą do twojego mleka. Badania pokazują, że im więcej omega-3 w diecie, tym dziecko mądrzejsze i zdrowsze.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
Ryby
fot. Fotolia
Dzieci, które w okresie niemowlęcym miały dietę bogatszą w kwasy omega-3, wykazywały większe zdolności umysłowe wiele lat później, gdy rozpoczynały naukę w szkole - jest pewien dr Peter Willatts z Katedry Psychologii Uniwersytetu Dundee w Szkocji.

Zobacz film z dr. Willattsem: Jak kwasy DHA wpływają na rozwój niemowląt

Najbogatszym źródłem tłuszczów omega-3 są ryby, zwłaszcza morskie (oraz słodkowodny pstrąg). Jeśli karmiąca mama w czasie laktacji je dwa razy dziennie porcję ryb, dziecko dostaje wystarczającą ilość omega-3. Jeśli ich nie je, dziecko dostaje ich za mało. Tymczasem najnowsze badania potwierdzają, że kwasy omega-3 są bardzo ważne dla zdrowia i rozwoju dziecka.

Kwasy omega-3: znaczenie dla zdrowia dziecka

Kwasy omega-3, a zwłaszcza jeden z nich (DHA), mają ogromne znaczenie dla zdrowia i rozwoju dziecka:
  • są ważne dla budowy mózgu. Dzieci, których dieta jest bogata w kwasy omega-3, mają lepsze wyniki w testach IQ, osiągają lepsze wyniki w szkole;
  • poprawiają widzenie: u dzieci, których dieta była bogata w omega-3, szybciej rozwijały się procesy widzenia;
  • chronią przed alergią: dzieci, których dieta była bogata w kwasy omega-3 rzadziej mają alergię
  • poprawiają odporność.
Dzieci, w których diecie jest dużo tłuszczów omega-3, mają mniej problemów z koncentracją, osiągają lepsze wyniki w szkole, rzadziej cierpią na ADHD.
Kwasy omega-3 są też bardzo ważne w wieku dorosłym: chronią przed otyłością, cukrzycą, chorobami serca, miażdżycą, nowotworami. Osoby, które jedzą ryby 1-2 razy w tygodniu, rzadziej chorują na choroby cywilizacyjne: cukrzycę, otyłość, miażdżycę, nowotwory.

Ryby jako bogate źródło omega-3

Najwięcej omega-3 mają tłuste ryby morskie, jak: łosoś atlantycki, sardynki, śledź, makrela, miecznik, tuńczyk, flądra, sola, halibut. Spośród słodkowodnych dużo omega-3 ma pstrąg.
Zobacz przepisy z łososiem

Wyjątek w diecie karmiącej mamy

Natura tak broni dziecka, że nawet, jeśli karmiąca mama nie odżywia się pełnowartościowo, to jej mleko jest pełnowartościowe dla niemowlęcia. Nawet jeśli je za mało produktów bogatych w wapń, to w kobiecym mleku jest wystarczająca ilość wapnia.
Kwasy omega-3 to wyjątek. Jeśli karmiąca mama nie będzie jeść produktów bogatych w omega-3, w jej mleku będzie tych dobrych tłuszczów za mało dla dziecka. Dlatego warto, by karmiąca mama jadła ryby 2 razy w tygodniu. Jeśli jest to niemożliwe, np. z powodu alergii, warto podawać dziecku gotowe kwasy omega-3 lub DHA w formie suplementów.

Czytaj też: Tych herbat nie powinnaś pić w czasie karmienia piersią

Wróć do talerza
Komentarze (1)
avatar

Lori
Lori | 2016-05-28 10:46 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

A jak ja nienawidzę ryb! A fuuj...nie wiem przeszkadza mi niesamowicie ich zapach :( powiedziałam to mojemu lekarzowi, to zalecił przyjmowanie kwasów omega3 w tabletkach - a w aptece kupiłam Folik Mama laktacja - farmaceutka wspomniała, że zawiera witaminy niezbędne w okresie kiedy karmi się piersią i przede wszystkim wspominane kwasy omega3 i kwas foliowy - a to absolutna podstawa.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?