Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Czy janginizacja jest zdrowa dla dziecka? Wyjaśnia dietetyk

| aktualizacja: 30.08.2017 | 0

Zamiast cukru trochę soli - to ostatnio bardzo modny sposób przygotowywania przetworów na zimę. Janginizacja zdaje się podbijać serca tych, którzy przygotowują domowe przetwory. Ale czy przetwory z owoców z dodatkiem soli są zdrowsze niż te z cukrem? Wyjaśnia dietetyk, dr inż. Anna Harton z SGGW w Warszawie.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
domowe przetwory
fot. Fotolia
W diecie dzieci nie należy nadużywać nie tylko cukru, ale także soli. Do janginizowanych przetworów dodaje się jednak tylko odrobinę soli. Czy taka ilość jest bezpieczna dla dziecka? I czy dobrze zakonserwuje dżem lub kompot? Wyjaśnia specjalista dietetyk ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Czy janginizacja jest zdrowa?

Janginizacja to naturalna metoda utrwalania żywności wywodząca się z kuchni makrobiotycznej. Przetwory  przygotowywane w ten sposób charakteryzują się wyższą wartością odżywczą w porównaniu do tych powstałych w sposób tradycyjny. Dlatego i potrawy później z nich przygotowane takie będą. Przykładowo przetwory z owoców, takie jak kompoty czy dżemy, mają mniej cukru, bo powstają przez duszenie owoców w ich naturalnym soku. W ten sposób cukier występujący w finalnej potrawie pochodzi jedynie z produktów.

Co poza owocami można janginizować?

Janginizacja to nie tylko robienie owocowych przetworów, ale także duszenie warzyw oraz innych produktów i wcale nie musi być kojarzona z przygotowywaniem przetworów na zimę. Można ją stosować w codziennej kuchni. Potrawy powstałe w ten sposób są lepiej strawne i zdrowsze.

Czy odrobina soli w przetworach wystarczy? 

Faktycznie podczas janginizacji dodaje się odrobinę soli, co w przypadku braku cukru zwiększa ich trwałość. Do przygotowania przetworów warto jednak wybierać produkty z większą ilością naturalnego cukru (fruktozy), czyli bardzo dojrzałe, ale wciąż bez oznak zepsucia – takie potrawy będą lepsze w smaku i dłużej trwałe. 

Zobacz też:
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?