Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Jarzynowa z soczewicą

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(3)
separator
zupa, warzywa, fasolka
fot. © Nitr - Fotolia.com

Jarzynowa z soczewicą - składniki

  • pół marchewki
  • pół małego ziemniaka
  • kilka łyżeczek brokułów
  • kawałek cukinii bez pestek lub kabaczka
  • garść fasolki szparagowej
  • 20 g mięsa z kurczaka
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • płaska łyżeczka kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki czerwonej soczewicy
  • szklanka wody

Jarzynowa z soczewicą - sposób przygotowania

Umyte i obrane warzywa pokrój na grube talarki. Włóż do wrzątku. Soczewicę umyj, dodaj do warzyw. Gotuj pod przykryciem 10 minut. Dodaj pokrojone brokuły, cukinię lub kabaczek. Gotuj kolejne 10 minut, a jeśli trzeba - dolej wody. Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp kaszę manną, dodaj olej. Osobno ugotuj mięso - około 30 minut. Ugotowane warzywa wraz z częścią wywaru zmiksuj z mięsem, a następnie połącz z pozostałym wywarem warzywnym aż do uzyskania konsystencji papki. Ponownie zagotuj.

Nasza rada: Warto podawać dziecku soczewicę, gdyż ma dużo witamin z grupy B. Można ją dodawać nie tylko do zup, ale też do potraw z ryżu, kasz, farszu do krokietów oraz pierogów.

Zobacz też inne przepisy na zupy dla dziecka


źródło: edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?