Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy jedzenie ryb w ciąży zmniejsza ryzyko alergii?

| 20.01.2014, aktualizacja: 20.08.2014 | 0

Niektóre badania zaskakują nawet naukowców. Okazuje się, że jedzenie ryb w ciąży może zmniejszać ryzyko pojawienie się u dziecka alergii.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(5)
ryby
fot. Fotolia
Coraz więcej dzieci jest uczulonych. Liczba dzieci alergików w wieku 0-5 lat podwoiła się w ostatnich 10 latach w Polsce. Chociaż nie ma jednoznacznych badań potwierdzających fakt, że dzięki odpowiedniej diecie w ciąży można na 100 procent zapobiec pojawieniu się alergii u dziecka, to jednak okazuje się, że bardzo korzystne jest jedzenie ryb.

Ryby a alergia

O rybach często mówi się, że mogą powodować alergię. To prawda, dlatego jeśli masz stwierdzoną alergię na ryby i inne owoce morza, nie jedz ich, także w czasie ciąży.
Jeśli jednak nikt u ciebie nie stwierdził uczulenia na ryby, jedz ryby w ciąży dwa razy w tygodniu. Szczególnie cenne są ryby morskie (np. tuńczyk, śledź, dorsz, łosoś, halibut), a spośród słodkowodnych – pstrąg. W tych rybach znajduje się dużo kwasów tłuszczowych z grupy omega-3.
Kwasy omega-3 mają wiele właściwości cennych dla zdrowia (zmniejszają ryzyko chorób serca, nowotworów, poprawiają odporność). Są również badania świadczące o tym, że kwasy omega-3 mogą również zapobiegać alergii.

Warto przeczytać: Dieta w ciąży bogata w kwasy omega-3 = inteligentne dziecko!

Ryby w ciąży

Badania przeprowadzone kilka lat temu w Szwecji zaskoczyły nawet naukowców.  Kobietom od 25. tygodnia ciąży do czasu, gdy ich dzieci skończyły 3 miesiące życia, podawano olej rybi bogaty w kwasy omega-3 (dzienna dawka kwasów omega-3 odpowiadała ok. 140 g łososia). Wszystkie dzieci były z tzw. grupy podwyższonego ryzyka alergii, ponieważ jedno z rodziców było alergikiem.
Wyniki badań zaskoczyły naukowców. Okazało się, że u dzieci mam, które otrzymywały kwasy omega-3, było o połowę mniejsze ryzyko pojawienia się wczesnych alergii na mleko i jajka.
Obecnie kobietom w ciąży zaleca się jedzenie 1-2 razy w tygodniu porcji ryb. Oprócz kwasów omega-3 ryby zawierają też dużo witaminy D, która również chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, także przed alergią. Ryby morskie są też bardzo dobrym źródłem jodu.

Ryby dla dziecka a alergia

Ze względu na cenne właściwości kwasów omega-3 zaleca się też wcześnie wprowadzać ryby do diety dziecka – przy rozszerzaniu diety niemowlęcia. Obecnie zaleca się, by zacząć podawać dziecku karmionemu piersią ryby, gdy skończy pół roku, a karmionemu butelką - gdy skończy 4 miesiące.

Polecamy: Czego nie może zabraknąć w ciąży?
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?