Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jej Wysokość Truskawka

| 23.02.2011, aktualizacja: 08.03.2011 | 0

Mówimy o nich: królowe sezonu. I słusznie, bo truskawki pojawiają się już pod koniec maja, podczas gdy inne owoce dopiero w lipcu.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
truskawki, przepisy
Gdy leżą w kobiałkach na straganie, są zwyczajne jak inne owoce. Ale kiedy Richard Gere w „Pretty Woman” podaje Julii Roberts szampana z truskawką – to jest to szczyt wytworności. Pięknie rozkwitają na wiejskich zagonach, ale świetnie się też prezentują w markowych restauracjach. Są słodkie jak miód, ale gdy nie widzą słońca, lepiej ich nie tykać. Czy wyobrażacie sobie, że może nie być truskawek?

To prawda, że truskawki z importu czy mrożone są w sklepach przez cały czas. Ale każdy przyzna, że najsmaczniejsze i najwartościowsze są te wiosenne, prosto z grządki. Warto na nie czekać cały rok!
Polska jest jednym z największych europejskich producentów i eksporterów truskawek. Na świecie równie chętnie są kupowane nasze truskawki świeże, jak i mrożone.

Królowa dla królów
Na początku XVIII wieku kapitan Fraiser przywiózł królowi Ludwikowi XIV rosnącą dziko w Chile, Peru i Kalifornii chilijską poziomkę o dużych owocach. Stała się ona podstawą wielu krzyżówek, z których wywodzą się dzisiejsze truskawki. Truskawki z bitą śmietaną uwielbiał car Piotr I, żądał ich nawet zimą i... rozkaz ten spełniano! Dzięki truskawkowym kąpielom francuskie arystokratki zachowywały olśniewającą biel i jędrność skóry. A dziś, na otwarcie turnieju tenisowego w Wimbledonie, rodzina królewska popija szampana z truskawkami.
Zobacz pyszny przepis na zupę truskawkową >>
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?