Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

3 jesienne owoce, które polubi każde dziecko

| 05.10.2009, aktualizacja: 11.09.2014 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
dziecko, jesień, owoce, jabłka
fot. fotolia
Weźcie koszyk i idźcie do sadu albo chociaż na targ. Bo maluchy najchętniej zjedzą te owoce, które same zerwą lub wybiorą na straganie.
Pozwól dziecku nacieszyć się owocami prosto z drzew - jabłoni, śliw i grusz. Najlepsze są, kiedy jest na nie sezon. Dojrzałe i świeże mają też najwięcej wartości odżywczych

Dlaczego warto dawać dziecku gruszki?

Faworytki, czyli klapsy (słodkie i soczyste), konferencje (duże i najbardziej popularne), bery (masłowe), bergamotki (małe i kuliste). Tyle poezji kryje się w nazwach, ile w smaku.
Nie wiadomo jednak, dlaczego w ciągu roku zjadamy jedynie kilogram gruszek. Dojrzałe owoce są słodkie, niemal rozpływają się w ustach, bardzo soczyste, bo aż w 85% składają się z wody. Ładnie pachną i mają charakterystyczny gruszkowaty kształt. Pozwól dziecku obejrzeć je w naturalnej postaci. Unikniesz w przyszłości trudzenia się nad odpowiedzią na pytanie, jaki jest kształt gruszki.
Gruszki zawierają dużo potasu, ale też fosfor, magnez, wapń, cynk, żelazo, a nawet jod i bor. Są też źródłem witamin A, B1, B2, B5, C, PP i błonnika. Uznaje się je za owoce ciężkostrawne, ale wcale takie nie są. Rzadko też wywołują uczulenia.

Jak podawać dziecku gruszki?

Na początek dla niemowlaka najlepsza będzie papka. Ale dojrzały soczysty owoc można podawać też w większych kawałkach – maluch nie będzie miał kłopotu z pogryzieniem go. Z gruszek warto też robić kompoty, dżemy, soki. Wyśmienite są podane na deser z czekoladą (od 3. roku życia) lub jako dodatek do ciast. Surowe trudno przechowywać, bo szybko się psują, więc nacieszcie się teraz gruszkowym smakiem.
Uwaga: gruszki mają działanie lekko przeczyszczające, a kompot z suszonych warto podawać przy przeziębieniach, świetnie ugasi pragnienie, a nawet może obniżać gorączkę.

Od kiedy dawać dziecku gruszki?

Gruszki podajemy od 7. miesiąca życia dziecka.

A za gruszką dwa jabłuszka

Ich smak dziecko poznaje najwcześniej, bo jabłka to pierwsze owoce, które pojawiają się w diecie niemowląt. Są bezpieczne, bo alergię na nie stwierdza się niezmiernie rzadko. Możesz podawać jabłuszka ze słoiczka i dawać do picia jabłkowy soczek. Nie przegap jednak okazji, by malec mógł posmakować naturalnych żółtych, czerwonych lub zielonych jesiennych jabłek.

Dlaczego warto dawać dziecku jabłka?

Jabłka zawierają sporo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy (przyda się dodatkowa jej porcja przed zimą), ale też sporo pektyn, które usuwają z organizmu związki toksyczne i regulują pracę jelit. W jabłkach (podobnie jak w cebuli) występuje kwercetyna, substancja, która ma działanie przeciwutleniające i zapobiega rozwojowi wielu poważnych chorób. Mówi się nawet, że jabłka mają działanie antynowotworowe.

Jak podawać dziecku jabłka?

Najlepiej ze skórką, która zawiera korzystne dla zdrowia związki. Tuż pod nią jest również sporo witaminy C. Ale niemowlętom podawaj obrane jabłuszko, na początku tarte, potem pokrojone na cząstki (nigdy nie zostawiaj dziecka bez opieki, bo kawałkiem jabłka bardzo łatwo się zakrztusić).
Zdecydowanie lepiej jeść surowe owoce – przetworzone nie mają już tak dobroczynnego działania. Ale któż nie oprze się jesiennej szarlotce, racuszkom z jabłkami lub wzgardzi pieczonym jabłkiem z miodem (od 3. roku).
Uwaga: im kwaśniejszy i mniejszy owoc, tym więcej w nim witaminy C. Może uda ci się zachęcić dziecko do jedzenia renet i antonówek? I to niekoniecznie dużych.

Od kiedy dawać dziecku jabłka?

 Jabłka podajmy od 5–6. miesiąca życia dziecka.

A śliweczka spaść nie chciała, bo jeszcze nie dojrzała

A kiedy dojrzeje, mocno pachnie i jest słodka. Dla małych miłośników słodkiego smaku to owoc w sam raz. Śliwki mają wiele odmian (znawcy tematu zdradzają, że ok. sześć tysięcy), które owocują już od czerwca do końca października. Właściwie więc śliwki to owoce i lata, i jesieni. Najbardziej popularne są węgierki. Podłużne, ciemnofioletowe, żółtozielone w środku. Rozpoznasz je bez trudu, bo to właśnie z nich najłatwiej usuwa się pestki. Bardzo podobna do węgierek odmiana Stanley ma większe owoce z intensywnym fioletowym nalotem na ciemnogranatowej skórce.

Dlaczego warto dawać dziecku śliwki?

Śliwki zawierają witaminę PP, B1, B6, A, C i kwas foliowy. Zawierają aż dwa razy więcej potasu niż jabłka i prawie tyle samo pektyn, przez co pomagają regulować trawienie. Obfitują też w beta-karoten, czyli prowitaminę A, która pomaga chronić organizm przed wirusami i bakteriami.

Jak podawać dziecku śliwki?

Niemowlakowi zrób przecier, a starszemu dziecku spróbuj podać surowy owoc bez pestki, na początku warto też zdejmować skórkę. Ale wariacji na temat śliwek jest całe mnóstwo: powidła, knedle, no i ciasta. Placek drożdżowy ze śliwkami może jeść maluch, który skończył rok, a kruche ciasto dopiero trzylatek. Świetnie komponują się z duszonym mięsem.
Uwaga: świetnym wspomnieniem jesieni będą śliwki suszone, które przewyższają swoimi wartościami surowe owoce. Z powodzeniem i korzyścią dla zdrowia małego łasucha mogą zastąpić cukierki.

Od kiedy podawać dziecku śliwki?

Śliwki podajemy dziecku powyżej 1. roku.

Zobacz też: 10 przepisów na jesienne warzywa

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?