Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Encyklopedia żywienia dziecka

A B C D F G J K M O P R S T W Z Wszystkie

Kalafior

Kalafior to najmłodsza odmiana botaniczna warzyw kapustnych. To jedno z warzyw o najsilniejszym działaniu nowotworowym (inne to m.in. brokuły czy brukselka). Poza tym, chroni przed wrzodami i ma właściwości przeciwzapalne. Kalafior jest mało kaloryczny, ale ciężkostrawny. Dzieciom podajemy go pod koniec 1. roku życia.  

Kalafior dla dzieci - od kiedy podawać?

Kalafior w diecie dziecka może pojawić się w 8. miesiącu życia. Alergolodzy zaliczają go do warzyw nieuczulających, ale może powodować wzdęcia. Aby tego uniknąć, można go podać z koperkiem lub kminkiem (starsze dziecko). 

Wartości odżywcze kalafiora

To niskokaloryczne warzywo jest bardzo bogate w witaminę C.  Zawiera także witaminy K, B1, B2, B3, B5, B6, a także sód, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, jod, karoteny. 

Jak podawać dziecku kalafior

Dzieciom podaje się kalafior w zupie lub ugotowany na parze jako jarzynka do drugiego dania. Możesz podać w wersji klasycznej z bułką tartą i masłem lub odświeżonej - posypany koperkiem lub na surowo w sałatce. Pamiętaj, żeby nie gotować go pod przykryciem - uwalniająca się siarka pogarsza jego smak - ani zbyt długo, bo wtedy warzywo traci swoje właściwości antyrakowe i wiele składników odżywczych. Optymalny czas gotowania kalafiora to 4 minuty. Tak przygotowane różyczki kalafiora są świetne do rozszerzania diety metodą BLW

Zobacz też:
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?