Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Ile kapusty może zjeść karmiąca mama?

| 03.09.2015, aktualizacja: 09.09.2015 | 0

Kapusta nie ma dobrej opinii – uważana jest za ciężkostrawną i bardzo pospolitą. Ale to tylko opinia, bo jeśli przygotuje się ją odpowiednio, jest zdrowa i pyszna. Ale czy mama karmiąca piersią może ją jeść?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Kapusta
fot. Fotolia
To nieprawda, że kapusta jest mało wartościowa – ma taka opinię, bo tradycyjnie podaje się ją w „złym” towarzystwie, np. do tłustych mięs czy smażonych kotletów. Jeśli przyrządzisz ją lekkostrawnie, nie przyczyni się do kłopotów trawiennych. Do tej samej rodziny co biała kapusta należy też brokuł, kalafior czy brukselka.

Co dobrego w kapuście?

Kapusta zawiera sporo witaminy C (podobne ilości co cytryna), wszystkie witaminy z grupy B, witaminę A oraz nieco witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne: wapń, magnez, potas. A w zielonych zewnętrznych liściach jest też trochę żelaza i kwasu foliowego. Szczególnie cenny jest sok z kapusty, który wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki.
Natomiast kiszona kapusta to zimą doskonałe źródło witaminy C (ma jej więcej niż świeża kapusta), zawiera też mający właściwości probiotyczne kwas mlekowy, który dobrze działa na przewód pokarmowy.

Zobacz też: Prawdy i mity o probiotykach, czyli przyjaznych bakteriach

Czy karmiąca mama może jeść kapustę?

Tak, choć w rozsądnych ilościach. W pierwszym miesiącu karmienia piersią możesz ewentualnie z niej zrezygnować, potem ostrożnie wprowadź ją do diety. Kapusta należy do warzyw wzdymających, jednak nie ma takiej siły, żeby gazy wytworzone w jelitach karmiącej mamy przedostały się z pokarmem do brzuszka karmionego piersią dziecka.
Uwaga! Schłodzone liście kapusty przykładane do piersi karmiącej mamy łagodzą dolegliwości w czasie zastoju pokarmu w piersiach.

Zobacz też: Jak karmić piersią – przewodnik dla mamy

Kiedy jest najlepszy sezon na kapustę?

Sezon na kapustę trwa od czerwca aż do listopada. Kapusta dobrze przechowuje się przez zimę, więc jest dostępna w sprzedaży przez cały rok.

Jak jeść kapustę?

Kapustę można jeść jako składnik zup, jarzynkę do drugiego dania, w surówkach. Liście kapusty można nadziewać farszem (gołąbki), może być składnikiem farszu na pierogi.
Podczas gotowania kapusta wydziela specyficzny zapach - wywołują go zawarte w niej związki siarki. Można go zneutralizować, dodając do wody skórkę chleba.
Rodzaje kapusty:
  • biała – najbardziej popularna w Polsce, najsmaczniejsze (delikatne i soczyste) są twarde i ciężkie główki, nadaje się do kwaszenia i na surówki.
  • włoska – ma ciemnozielone karbowane liście i intensywny smak. Ilością witaminy A przewyższa białą kapustę. Zwykle jest składnikiem włoszczyzny.
  • czerwona – ma lekko słodkawy smak, jest niemal bliźniaczo podobna do białej kapusty, ma jedynie inny kolor i mniejszą bardziej zwartą główkę. Za jej czerwony kolor odpowiedzialne są barwniki - antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami.
  • pekińska – ma wydłużoną, dość luźną główkę i jasnozielone pomarszczone liście. Jest soczysta i ma delikatny smak. Można ją jeść jako surówkę, ale nadaje się także do potraw duszonych i makaronu. Podczas gotowania nie wydziela przykrego zapachu.

Wróć do talerza
Czytaj też na Polki.pl: Jak możesz wykorzystać czarnuszkę dla zdrowia?
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?