Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jaka papryka dla karmiącej mamy?

| 04.09.2015, aktualizacja: 09.09.2015 | 0

Czerwona, zielona, żółta. Słodka lub bardzo ostra. Odmian papryki jest tak wiele, że nietrudno znaleźć swoją ulubioną. W dodatku jest pyszna i zdrowa. Czy także dla karmiącej mamy?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
papryka
fot. Fotolia
Świeża papryka zawiera mnóstwo witaminy C, a suszona i sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. To ulubione warzywo Węgrów i Meksykan – jest składnikiem wielu regionalnych potraw. I nie bez powodu.

Co dobrego w papryce?

Papryka jest szczególnie bogata w witaminę C – zawiera jej nawet 4-5-krotnie więcej niż cytryna. Jest też zasobna w silne przeciwutleniacze, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, czyli w witaminę E oraz beta-karoten. Również zawarty w papryce likopen (czerwony barwnik, jest też np. w pomidorach) wychwytuje wolne rodniki. Papryka dostarcza nieco witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Ma też niewiele kalorii (25 kcal w 100 g). Papryka ostra zawiera kapsaicynę, która nadaje jej piekący smak i ma działanie rozgrzewające i przeciwbólowe. Oczyszcza drogi oddechowe, łagodząc objawy przeziębienia. Ostrą paprykę należy jednak jeść z umiarem, by nie podrażnić przewodu pokarmowego.

Zobacz też: Karmienie piersią - 5 korzyści dla ciebie

Czy karmiąca mama może jeść paprykę?

Tak, karmiąca mama może jeść paprykę, bo to bardzo wartościowe warzywo, ale z umiarem - papryka należy do rodziny psiankowatych (należą do niej również pomidory, ziemniaki, bakłażan), które zawierają alkaloidy mogące podrażniać żołądek, a u chorych pogarszać objawy reumatyzmu i artretyzmu. Należy uważać na paprykę ostrą (świeżą i sproszkowaną), która może podrażniać żołądek karmiącej mamy.
U osób uczulonych na pyłki bylicy, brzozy lub selera, może (ale nie musi) występować alergia krzyżowa na paprykę - nie dotyczy to karmionego piersią dziecka, a karmiącej mamy.

Kiedy jest najlepszy sezon na paprykę?

W Polsce najlepszy sezon na paprykę jest od sierpnia do października. W sprzedaży jest jednak przez cały rok papryka importowana.

Jak jeść paprykę?

Najzdrowsza jest papryka surowa, można ją serwować w sałatach, ale duszona lub pieczona też zachowuje większość składników odżywczych. Paprykę można nadziewać i piec, dodawać ją do zup, sosów, piec na grillu i na ruszcie.


Wróć do talerza
Czytaj też na Polki.pl: Jesienne smaki dla zdrowia
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?