Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy karmiąca mama może jeść kalarepę?

| 04.09.2015, aktualizacja: 09.09.2015 | 0

Kalarepa w smaku przypomina głąb kapusty, jest słodka i chrupiąca. Zawiera sporo witamin i składników mineralnych. Tylko czy karmiące mamy mogą ją bez obaw jeść?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Kalarepa
fot. Fotolia
Kalarepa jest krewniaczką kapusty, brokułu i brukselki, które mogą mieć właściwości wzdymające. Kiedyś nie zalecono by jedzenia kalarepy karmiącej mamie. Teraz jest inaczej. Sprawdź, dlaczego warto jeść kalarepę.

Co dobrego w kalarepie?

Kalarepa zawiera sporo witamin, składników mineralnych, ale też błonnika pokarmowego. Jest też niskokaloryczna – 100 g kalarepy to tylko 27 kcal. Jest dobrym źródłem witaminy C. Zawarte w kalarepie witaminy z grupy B wpływają korzystnie na przemianę materii i wspomagają pracę układu nerwowego. Składniki mineralne w kalarepie to miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe. Jadalne są również liście kalarepy – mogą stać się w diecie źródłem witaminy A, K oraz z grupy B.
Poza tym kalarepa (podobnie jak inne warzywa kapustne) zawiera aktywne biologicznie związki (m.in. sulforafan), które mogą działać przeciwnowotworowo. Jest tez źródłem luteiny – substancji, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku.

Zobacz też: Jaką rolę w organizmie odgrywa błonnik?

Czy karmiąca mama może jeść kalarepę?

Karmiąca mama może oczywiście jeść kalarepę, zawsze z umiarem. Gdyby jednak to warzywo wywołało u kobiety karmiącej jakiekolwiek dolegliwości, lepiej z niego zrezygnować. Kalarepa nie wywoła jednak bezpośrednio kolek u dziecka – nie ma możliwości, by powietrze poprzez pokarm przedostało się z jelit karmiącej mamy do dziecka.

Kiedy jest najlepszy sezon na kalarepę?

Najlepsza młoda kalarepa jest wiosną, ale kalarepę można kupić też latem i jesienią. Sezon na nią trwa od czerwca do października.

Zobacz też: Karmienie piersią - co się zmienia między pierwszym a kolejnym dzieckiem?

Jak jeść kalarepę?

Młodą kalarepę najlepiej jeść na surowo, np. pokrojoną w plastry – taka  zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Można ją też gotować, zapiekać i dusić. Jeśli wydrąży się środek kalarepy, można ją również faszerować. Kalarepa nadaje się do zup, surówek czy zapiekanek. Młode liście kalarepy po pokrojeniu można dodać do sałatki.


Wróć do talerza
Czytaj też na Polki.pl: Niedobór tych witamin jest niebezpieczny dla twojego wzroku!
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?