Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Karnawałowe faworki - przepis

Dla dziecka od 3. roku życia

do 45 min.
łatwy
Oceń :
(3)
separator
tłusty czwartek, przepisy na faworki, faworki tradycyjne
fot. Panthermedia

Karnawałowe faworki - przepis - składniki

  • 30 dag mąki
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18 %
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania faworków

Karnawałowe faworki - przepis - sposób przygotowania

Mąkę przesiać, obłożyć kawałkami masła i siekać aż powstaną grudki. Dodać żółtka i jajko, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto, wybić je drewnianym wałkiem. Na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkowywać kawałki jak najcieniej. Ciasto pokroić nożem lub radełkiem na paski szerokości 3 cm i długości 12-15 cm, naciąć wzdłuż każdy środek paska na długość 5 cm. Przesunąć przez nacięcie koniec paska. Na głębokiej patelni lub w garnku dobrze rozgrzać tłuszcz i smażyć faworki z obu stron. Zarumienione układać na bibułowym ręczniku, żeby ociekł tłuszcz. Gdy ostygną, posypać cukrem pudrem.

Sprawdź inne słodkie przepisy
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?