Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kartoflanka z zacierkami

Dla dziecka od 2. roku życia

do 40 min.
średni
Oceń :
(0)
separator

Kartoflanka z zacierkami - składniki

  • 6 białych ziemniaków
  • małe jajko
  • 10 dkg mąki
  • łyżka świeżego masła
  • majeranek (świeży lub suszony)
  • sól morska do smaku

Kartoflanka z zacierkami - sposób przygotowania

W kubeczku wymieszaj jajko z mąką na twarde ciasto, a następnie uformuj je w kulkę, zagniatając w rękach. Odrywaj maleńkie kawałki ciasta i palcami zanurzonymi w mące formuj maleńkie zacierki. Rozsyp na ściereczce, aby podeschły. Umyj, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i gotuj je 10 minut. Dodaj zacierki i gotuj zupę, aż kluseczki będą miękkie. Dopraw solą morską, dodaj masło i majeranek.

Nasza rada: Do kartoflanki możesz dodać lekko podsmażoną cebulkę albo ugotowaną drobną białą fasolkę. W ten sposób powstanie pyszna fasolowa. Z lekko podsmażonym chudym boczkiem będzie jeszcze lepsza. Możesz też użyć gotowych zacierek, ale lepsze są domowe.

Kartoflanka z zacierkami - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?