Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Encyklopedia żywienia dziecka

A B C D F G J K M O P R S T W Z Wszystkie

Kasza

Kasza to jadalne nasiona zbóż pozbawione twardej łuski lub lekko rozdrobnione. Jest wiele gatunków kasz: manna, pęczak, jęczmienna, jaglana, gryczana, kukurydziana, kuskus itd. Wszystkie zawierają minerały i błonnik. Im mniej kasza oczyszczona i rozdrobniona, tym ma więcej składników odżywczych. Dzieciom można podawać kasze od 10. miesiąca życia

Kasza dla dzieci - od kiedy podawać? 

Dzieci mogą jeść kaszę manną, ryżową lub kukurydzianą już od 6. miesiąca życia.  Po 10. miesiącu do diety dziecka można wprowadzić kaszę jaglaną i orkiszową a po 11. miesiącu gryczaną. 

Wartości odżywcze kaszy

Swoje wyjątkowe właściwości odżywcze kasza zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości skrobi, błonnika oraz witamin z grupy B i witaminy PP. To także źródło łatwo przyswajalnego białka oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Kasze regulują działanie przewodu pokarmowego (oprócz ryżowej, który działa lekko zapierająco). 

Jak podawać dziecku kasze

Te o słodkim smaku - ryżową, kukurydzianą, jaglaną - podawaj na śniadanie z owocami. Ma ona tyle węglowodanów, że zapewnia paliwo dla mózgu na wiele godzin. Niepaloną gryczaną z powodzeniem możesz podać do drugiego dania zamiast ziemniaków czy ryżu. Kuskus dodaj do zapiekanki lub sałatki

Zobacz też:
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?