Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kisielek małego księcia - przepis

Dla dziecka od 7. miesiąca życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(7)
separator
porzeczki, kisiel, kisiel z porzeczek, czerwone porzeczki
fot. Fotolia

Kisielek małego księcia - przepis - składniki

  • 0,5 kg czerwonych porzeczek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru

Kisielek małego księcia - przepis - sposób przygotowania

Owoce umyj i przebierz. Odłóż na bok 3-4 gałązki, a resztę przełóż na sitko i sparz wrzątkiem, a następnie przetrzyj do miski. Przełóż do rondelka, dolej 2,5 szklanki wody, zagotuj i przecedź. Wywar posłódź i ponownie zagotuj. Mąkę rozmieszaj z niewielką ilością wody i wlewaj, cały czas mieszając, do wrzącego wywaru. Gdy zgęstnieje, odstaw z ognia. Dodaj do niego przetarte owoce – przecier zrobisz z porzeczek, które wcześniej odłożyłaś. Kisiel przełóż do miseczek i odstaw w chłodne miejsce. Poczekaj kilka minut, aż dobrze stężeje.

Nasza rada: Najprościej zrobić kisiel z gęstego, przecierowego soku. Wystarczy do zimnego soku wsypać 1–1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. A potem zagotować, cały czas mieszając.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?