Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Klasyczne pączki z marmoladą

Dla dziecka od 4. roku życia

do 45 min.
średni
Oceń :
(3)
separator
pączek, pączki z marmoladą
fot. Panthermedia

Klasyczne pączki z marmoladą - składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 10–15 dag cukru
  • 1/2 l mleka
  • 6 żółtek
  • jajko
  • 6 łyżek oliwy 
  • cukier waniliowy
  • kieliszek spirytusu
  • sok i skórka z cytryny
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • konfitura z róży lub inna
  •  cukier puder lub lukier do dekoracji

Klasyczne pączki z marmoladą - sposób przygotowania

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 20 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajko i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 15 min, gdy zacznie rosnąć, znów wyrobić.

Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w dłoni małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Przekładać na bibułę. Gdy przestygną, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Uwaga! Pączki nadziewa się również po usmażeniu. W tym celu konfiturę (a także  budyń) umieszcza się w szprycy. Jej końcówkę wbija w przestudzony pączek i napełnia go nadzieniem.

Wypróbuj inne przepisy na pączki
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić lukier, czyli sztuka lukrowania pączków
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?